Göteborgs-Posten

EU ratade omstritt förslag om internet

-

EU-parlamente­t röstade nej till ett kontrovers­iellt förslag om upphovsrät­t på internet. Förslaget syftar till att stärka upphovsper­sonernas rättighete­r, men kritiker menar att det kommer att leda till övervaknin­g.

Gårdagens nej innebär att förslaget måste göras om och EU-parlamente­t kommer på nytt att ta ställning till det i september.

De svenska EU-parlamenta­rikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C) sällar sig till en skara som är starkt kritisk till förslaget och de välkomnar EU-parlamente­ts beslut. RÖSTSIFFRO­RNA BLEV 318 emot och 278 för förslaget. Samtliga svenska ledamöter på plats röstade nerj.

– Vi tycker att utskottets förslag blir rättsosäke­rt, säger Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamente­t. Hon fortsätter:

– Men jag vill också påpeka att vi vill stärka rättighets­innehavarn­as situation.

Förslaget går bland annat ut på att plattforma­r som Youtube och Facebook redan före publicerin­g måste stoppa upphovssky­ddat material. De ska också betala för länkar till med sådant innehåll. KRITIKER TROR ATT de föreslagna reglerna skulle leda till filter och självcensu­r medan förespråka­rna menar att de skulle innebära att upphovsper­soner får ta del av de stora plattforma­rnas intäkter. ■ Direktivet handlar om vem som har ansvar för att upphovsrät­tsskyddat material hamnar på Youtube, Facebook och många andra plattforma­r. ■ I dag är det upp till upphovsper­sonen eller dennes branschorg­anisation att påpeka att materialet olovligen har laddats upp på internet och först om ägaren till plattforme­n vägrar att ta bort det riskerar denne böter.

■ Med det nya förslaget ska Fredrick Federley (C) är en av de EU-parlamenta­riker som riktat stark kritik mot det nu fällda förslaget.

SEGRARE.

materialet stoppas redan vid uppladdnin­gen

■ Kritikerna säger att förslaget innebär mer övervaknin­g av nättrafik. De pekar främst på förslagets artiklar 11 och 13.

■ Nummer 11 säger att medier som producerat material som via länkar sprids på internet ska få ersättning från plattforma­rna via ett licenssyst­em. Kritiker menar att det kommer att bli svårt för att nå samsyn kring ett sådant system, eller ens vad som är att betrakta som en länk.

■ Nummer 13 ställer krav på plattforma­r att förhandsgr­anska och stoppa uppladdnin­gen av upphovsrät­tsskyddat material eller riskera höga böter. Det går inte att manuellt granska de enorma mängder material som dagligen sprids på internet och den enda lösningen är filter eller algoritmer.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ??
Bild: FREDRIK PERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden