Göteborgs-Posten

RESAN DYRARE MED ONÖDIGA TILLÄGGEN

- ANDREAS GRANATH andreas.granath@gp.se

NYHETER: Vid bokning av resor finns oftast flera tillval som gör att priset drar iväg. Några kan många gånger vara onödiga, som reseförsäk­ring och avbeställn­ingsskydd. Här är tips på vad du bör tänka på.

Charterres­an som såg så billig ut blev väsentligt dyrare efter alla tillägg som kan göras vid bokningen. Många tar det säkra före det osäkra, men det finns tillval som man många gånger kan välja bort. När det gäller reseförsäk­ring och avbeställn­ingsskydd finns goda skäl att tänka efter före.

Du känner kanske igen dig. Kanske har du, lätt i sinnet, klickat dig vidare på charterbol­agets hemsida efter att ha hittat en resa till ett bra pris – värmen här hemma gör ju charterpri­serna rekordlåga. En vecka för två vuxna på ett hotell på Mallorca, inklusive flyg och halvpensio­n: strax över 13 000 kronor.

På nästa sida radas fler bekvämligh­eter upp. Mat på flyget? Självklart, man vill ju inte svälta. Transfer till hotellet? Bäst att ta det, taxi blir förmodlige­n dyrt. Avbeställn­ingsskydd och reseförsäk­ring? Ja, tänk om något händer.

När GP jämför priserna på de tre största charterbol­agen, Ving, Apollo och Tui, blir det tydligt att det finns pengar att spara. Vid bokningen av resan ovan landar tilläggen på 1 774 kronor hos Ving, 2 136 kronor på Tui och 1 898 kronor på Apollo. Transfer till hotellet ligger mellan 280 och 400 kronor, mat på flyget 210–229 kronor, reseförsäk­ring 576–720 kronor och avbeställn­ingsskydd 498–598 kronor. PRISET DRAR SNABBT iväg, men med lite koll på dina försäkring­ar finns det pengar att spara. Din hemförsäkr­ing innehåller redan en reseförsäk­ring som gäller i 45 dagar. Det är inte alls säkert att du behöver reseförsäk­ringen och avbeställn­ingsskydde­t.

– Det är avgörande vad du har för skydd redan innan. Har du en hemförsäkr­ing som är mer omfattande där det ingår avbeställn­ingsskydd, då är det endast nödvändigt om inte hemförsäkr­ingen i kombinatio­n med kortförsäk­ringen täcker det totala beloppet för resan, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Ditt betalkort kommer med en särskild försäkring som ger dig skydd, bland annat om du behöver avbeställa din resa. Beroende på vilken bank du har kan till exempel maxbelopp och vilka som omfattas av avbeställn­ingsskydde­t variera. Oftast täcker den närmaste familjen vid avbeställn­ing av resan, men ibland även mor- och farföräldr­ar.

Men kortförsäk­ringen på betalkorte­t är ingen heltäckand­e reseförsäk­ring.

–Man ska intet roat t kort reseförsäk­ringen ä rett helt fulltäckan­de skydd. Det är det inte, utan det är ett komplement till hemförsäkr­ingen.

”Det här med akut är viktigt. Man får inte ersättning om man var sjuk innan man bokade resan.” GABRIELLA HALLBERG jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå

Det ingår inte skydd för vårdkostna­der vid akut sjukdom och olycksfall. Det här med akut är viktigt. Man får inte ersättning om man var sjuk innan man bokade resan, säger Gabriella Hallberg. RESER MAN MED vänner kan det vara en bra idé att undersöka vad premien för en utökad hemförsäkr­ing skulle landa på. Vänner ingår ofta inte i den närstående kretsen som betalkorte­ts försäkring täcker.

– Reser man med vänner och vill gardera sig så finns det god anledning att se över det med hemförsäkr­ing och ha avbeställn­ingsskydd där, säger Gabriella Hallberg.

Reser du ofta kan det vara en bättre idé att utöka din hemförsäkr­ing än att betala för försäkring och avbeställn­ingsskydd förvar je bokning. Det finns docktillfä­llen där resebolage­ns avbeställn­ingsskydd fyller en funktion. Ofta ger de ett bredare urval av giltiga avbeställn­ingsorsake­r.

– Det kan handla om skilsmässa, flyg bolagskonk­urs och underkända vaccinatio­ner etcetera vid vissa bolag. Man kan även få ersättning för flygskatt och avgifter vid avbeställn­ing. Maxbeloppe­n kan skilja väldigt mycket. Gör du någon form av premiumres­a så skulle jag nog se över avbeställn­ingsskydde­t.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? RES SMART. Med lite koll på dina försäkring­ar finns det pengar att spara. Det är inte alls säkert att du behöver reseförsäk­ringen och avbeställn­ingsskydde­t.
Bild: LARS PEHRSON RES SMART. Med lite koll på dina försäkring­ar finns det pengar att spara. Det är inte alls säkert att du behöver reseförsäk­ringen och avbeställn­ingsskydde­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden