Göteborgs-Posten

Fortsatt kaos i Gamlestade­n

- SANDY KALLENY sandy.kalleny@gp.se

NYHETER: Ombyggnati­onen av Gamlestads­torget kommer att påverka kollektivt­rafiken i minst två somrar till. Men få krafttag har gjorts från politiskt håll för att underlätta resandet mellan Angered och centrum.

KOLLEKTIVT­RAFIK: Trots att över 50 000 personer bor i Ange red har kollektivt­rafikens påverkan vi dom byggnation­en vid Gamle stadstorge­t varit en politiskt sval fråga. Efter att ha pratat med ansvariga politiker kan GP berätta att få krafttag gjorts för att underlätta för resenärern­a under den mångåriga ombyggnati­onen. – Vi kan inte sätta in fler fordon för några få resenärer, säger Lena Malm (S).

Ombyggnati­onen vid Gamlestads­torget har pågått i flera år och komme rattpåverk­a kollektivt­rafiken i minst två somrar till framöver. Efter att ha pratat med ansvariga politiker blir det dock tydligt att få krafttag har gjorts från politiskt håll för att göra resan mellan Angered och centrala Göteborg smidigare under ombyggnati­onerna.

– Det är inte alltid lätt att lösa sådana här frågor under semestern. Jag tror att man gör det bästa man kan och försöker göra kompensato­riska åtgärder där det behövs. Men det blir förändring­ar i resandet och jag förstår att det är besvärligt, men det kommer att bli bättre, säger Lena Malm( S ), kommunfull­mäktiges ordförande, ledamot i trafiknämn­den och regionstyr­elsen i västra Götalands regionen. AXEL JOSEFSON (M), 2:e vice ordförande i trafiknämn­den och styrelsele­damot i Västtrafik säger att trots att de i trafiknämn­den inte avsatt särskilda pengar för att förbättra kollektivt­rafiken vid Gamle stadstorge­t undersomma­ren, så är inte budgetfråg­an lösningen.

– Jag tror mer det handlar om tillgängli­ghet och att fordonen ska kunna få plats på sträckan, det är nog det som är begränsnin­garna i detta, säger han. Går inte tillgängli­gheten hand i hand med ekonomiska investerin­gar?

– Jo, men samtidigt är det reducerad trafik under hela juli då färre personer reser med kollektivt­rafik. Fordonen finns, men det gäller att få personal som vill jobba under sommarmåna­derna.

Både Lena Malm och Axel Josefson säger att de har förståelse för att situatione­n är besvärlig för resenärern­a, men menar att arbetet vid Gamlestads­torget är nödvändigt. Frågan om det är rimligt att resenärern­a under flera somrar ska påverkas av ombyggnati­onerna på det här sättet, har båda svårt att svara på.

– Vi gör ju det här för att det ska bli bättre för resenärern­a i framtiden. Vi har förståelse för att det är bekymmersa­mt för många, men våra intentione­r är att bygga en bättre kollektivt­rafik för dem, säger Lena Malm.

Kent Lindahl, planerings­chef vid Göteborgs spårvägar, berättade i gårdagsart­ikeln att spåren mellan Angered och centrala Göteborg är i sämre skick och mer störningsk­änsliga än andra spår i stan, men trots det har varken Axel Josefson eller Lena Malm hört att det ska vara problem på de spåren. – DET HAR jag aldrig hört tidigare, säger Lena Malm. Det är väl en fråga som man inte fört fram tillräckli­g väl. Jag vet att det inte finns vändslingo­r, men har aldrig tagit del av att det förts fram som ett problem. Varför har Angeredssp­åren aldrig diskuterat­s i trafiknämn­den?

– Det är för att vi haft många andra frågor som har varit av en högre prioritet som vi varit tvungna att ta tag i, säger Axel Josefson. Vi har till exempel stora byggprojek­t på Hisingsbro­n, Masthuggsk­ajen,

”Vi gör ju det här för att det ska bli bättre för resenärern­a i framtiden” LENA MALM (S)

Frihamnen och vår cykelsatsn­ing i staden. Men det bor över 50 000 personer i Angered, varför har inte den här frågan prioritera­ts?

– Det vi lagt tid på är diskussion­en om vår framtida kollektivt­rafik. Vi har arbetat fram ett program som antogs av kommunfull­mäktige i våras som handlar om hur vi bygger ut den lokala kollektivt­rafiken i Göteborg och då finns stora satsningar i de här områdena som till exempel tunneln mellan Kortedala och snabbspåre­t.

Göteborgs-Posten har pratat med resenärer som inte kan åka med kollektivt­rafiken under sommaren då de inte hinner till sina jobb med första vagnen eftersom restiden har förlängts. Vissa resenärer har också sagt att de undviker att åka till centrum om det inte är nödvändigt för att slippa besvären, men enligt Lena Malm och Axel Josefson är det så kollektivt­rafiken kan se ut på sommaren då det är lågintensi­vt och mycket arbete på linjerna. – VI KAN inte sätta in fler fordon för några få resenärer, säger Lena Malm. Det har vi inte kapacitet till, då får man hitta andra resvägar. Många cyklar ju de gånger som kollektivt­rafiken inte är ett alternativ.

Varken Lena Malm eller Axel Jo-

”I det här fallet tycker jag Västtrafik har förannonse­rat om vad som ska ske” AXEL JOSEFSON (M)

sefson tycker att resenärern­a som påverkas av ombyggnati­onerna vid Gamlestan ska ha rätt till kompensati­on.

– Det blir svårt att säga vem som upplever att kollektivt­rafiken inte funkar som den ska, säger Lena Malm. Vem ska bestämma vem som ska få betala fullt pris och vem som ska få subvention­ering?

– I det här fallet tycker jag Västtrafik har förannonse­rat om vad som ska ske och vi har ju fortfarand­e trafik som gör att man kan resa mellan de olika målpunkter­na, säger Axel Josefson. Sen är det ju såklart besvärligt att det blir fördröjnin­gar.

Göteborgs spårvägar har flaggat för att ombyggnati­oner vid Gamlestads­torget kommer att fortsätta minst två somrar till, men vad som kommer att möta resenärern­a då kan varken Axel Josefson eller Lena Malm svara på.

– DET ÄR inte min sak att svara på, säger Lena Malm. Jag är inte planerare utan politiker. Men jag är säker på att man utvärderar situatione­n varje år och gör de åtgärder som behövs där man upptäcker att det inte fungerar.

 ??  ?? PROBLEM. Det har varit kaosartat vid spårvagnsh­ållplatsen Gamlestads­torget när ordinare linjer ställts in under sommaren.
PROBLEM. Det har varit kaosartat vid spårvagnsh­ållplatsen Gamlestads­torget när ordinare linjer ställts in under sommaren.
 ??  ??
 ?? Bild: PETTER TRENS ??
Bild: PETTER TRENS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden