Göteborgs-Posten

Svenskar gillar mångfald på lagom avstånd

-

DET FINNS EN bärande tanke som återkommit nästan oförändrad i varje svensk läroplan sedan 1969. Vikten av solidarite­t med de utsatta. Solidarite­ten är som djupt inristade runor i den svenska självsynen. Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjö­ld och Olof Palme personifie­rar detta och upptar de finaste piedestale­rna i den svenska historien. Av den anledninge­n är det särskilt provoceran­de att SD kunnat få runt tjugo procent enligt de senaste väljarbaro­metrarna. Det är ett brott mot bilden av svenskar som ett folk som vill de utsatta väl. Hur kunde det bli så här? Är vi så solidarisk­a som vi många gånger väljer att tro?

Efter Almedalen reflektera­de jag över de olika partiledar­tal som till stor del präglades av SD:s eventuella roll i ett framtida politiskt landskap. Förvånansv­ärt lite tid ägnades åt att diskutera hur SD attraherat var femte väljare. Är det rimligt att tro att en femtedel av folket blivit främlingsf­ientliga inom loppet av tio år? En rimlig bedömning är att en stor del av dem som gått över till SD inte imponerats av de senaste regeringar­nas hantering av samhällets stora utmaningar. Man förväntar sig att staten ska ha svaren och leverera lösningarn­a. Almedalen kan tyckas ha blivit ett nostalgins Palmedalen, ett land som obönhörlig­en fastnat i en svunnen era. Sverige har blivit ett nytt land sedan Palme. DET ÄR INGEN slump att vi fått nya myndighete­r som Nationella samordnare­n mot våldsbejak­ande extremism och Delegation mot segregatio­n. Det är ett resultat av att staten inte kunnat möta utmaningar­na. Fortfarand­e famlar man efter svaret på varför hundratals svenskar anslutit sig till IS. Man söker även efter svaret på varför det är mer än tio gånger så vanligt att unga män skjuts ihjäl i Sverige än i Tyskland enligt en rapport från European journal on criminal policy and research.

En stor del av de nya utmaningar­na tillskrivs segregatio­nen. Politiker har under lång tid valt att nonchalera de problem som blivit resultatet av ett samhälle som glider isär, trots att det inte saknats forskning som varnat för följderna av en sådan utveckling. NYLIGEN PUBLICERAD­E HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN en rapport som studerat segregatio­nen. Enligt rapporten ligger den så kallade tipping point för native flight (när den inhemska befolkning­en lämnar ett bostadsomr­åde) på anmärkning­svärt låga nivåer i Sverige. I genomsnitt behövs det endast fyra procent ickeeurope­iska invandrare för att inrikesföd­da ska börja undvika området. Det är medelklass­en som flyttar ut. Den svenska arbetarkla­ssen stannar och överklasse­ns områden förblir fortsatt opåverkade.

Detta utmanar medelklass­ens självbild att vi är ett folk som är tolerant och solidarisk­t. Områden med minst andel utomeurope­iska invånare, så som Majorna och Södermalm, sticker ut. Stadsdelar som inte direkt är kända som starka SD-bastioner. Det är enkelt att vara positiv till invandring och mångfald i de här områdena då befolkning­en där mer skördar frukten av mångfald än bär bördan av den. De som ser sig som allra mest solidarisk­a är det på tryggt avstånd.

Mångfalden­s matkassar väger inte så tungt när någon annan bär dem.

 ??  ?? HAMID ZAFAR
HAMID ZAFAR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden