Göteborgs-Posten

Torkan hotar ta död på stadens träd

- KARIN JANSSON

VÄDER Effekterna av sommarens torka och värme börjar nu märkas ordentligt i naturen. Förutom gula och redan fallna löv ser experterna långsiktig­a konsekvens­er av sommarens brist på regn.

– Träd i stadsmiljö riskerar att dö och det blir sämre fruktsättn­ing och blomning nästa år, säger Henrik Sjöman, vetenskapl­ig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård.

Att naturen på vissa håll redan fått höstfärger är en direkt konsekvens av årets torka.

– När vattnet börjar tryta under mark kan inte rötterna förse träden med vatten och då reduceras bladmassan. Det vi ser nu är att träden redan tappar blad inne i trädkronor­na, säger Henrik Sjöman.

Han menar att detta skett ovanligt tidigt.

– Redan i juni såg vi björkar, lindar och körsbärstr­äd börja gulna och tappa blad. Normalt brukar detta ske i slutet av juli och i augusti efter riktigt varma somrar. Men nu har vi haft sommarväde­r sedan i maj. Det här är väldigt tidigt.

Konsekvens­erna av årets torka, menar han, kommer att märkas av nästa sommar.

– Vi kommer att se en mindre tillväxt, blomning och fruktsättn­ing nästa år. Det är resultatet av detta. Men att stora träd kommer att dö tror jag inte.

Men när det gäller träd och

”Om det inte tillförs nytt vatten kan det bli väldigt ansträngt och de kommer att skadas”

HENRIK SJÖMAN, växter i stadsmiljö ser läget något värre ut.

– De här träden är från början utsatta eftersom de inte kan skapa optimala rotutrymme­n och kan inte försörja sig med vatten fullt ut. Om det inte tillförs nytt vatten kan det bli väldigt ansträngt och de kommer att skadas. Det kan också bli så illa att de dör. Extra tufft är det för nyplantera­de träd som ännu inte hunnit etablera sig ordentligt.

Botaniska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden