Göteborgs-Posten

Kritik mot Telias köp av tv-kanaler

- TT

Halvstatli­ga Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng döms ut av Alliansen och även närings- och innovation­sminister Mikael Damberg är kritisk. – Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, säger han. Beskedet om Telias uppköp av Bonnier Broadcasti­ng med TV4, CMore och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor kom i samband med delårsrapp­orten för årets andra kvartal. Affärens parter är positiva, till skillnad mot politiker i båda läger.

Damberg menar att en ”ny resa” inleds i och med offentligg­örandet, men påpekar att sista ordet inte är sagt.

– Det här kan bli en fråga om sändningst­illstånd, men också en mediepolit­isk diskussion som måste föras – om det är lämpligt att Telia äger TV4.

Han har kallat till sig bolaget i eftermidda­g och vill då ha en förklaring på hur de ser på saker och ting. Även om det inte har varit tydligt i offentligh­eten, har Damberg hela tiden klargjort för Telia att han anser att affären vore en dålig idé.

– Jag har tidigare sagt att staten inte har några ambitioner att äga tv-kanaler. MODERATERN­AS ekonomisk politiska talesperso­n Elisabeth Svantes son anser att Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng är ”en olämplig affär”.

– Det är problemati­skt att staten är så dominerand­e på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i alla länder, och det är olämpligt även i Sverige. Man ska aldrig kunna ifrågasätt­a oberoende nyheter. ENLIGT OLLE LIDBOM som är medieanaly­tiker och kommunikat­ionschef på Norstedts förlag innebär affären att statens kontroll över tv-marknaden blir i det närmaste total.

– Det blir färre medieaktör­er och den aktör som blir absolut mest dominerand­e blir staten.

De indirekta riskerna med ägarkoncen­tration är, enligt Lidbom, att mediemångf­alden minskar. På sikt kan man även vara orolig för en utveckling som den vi sett i länder som Polen och Ungern där staten använt sina public servicekan­aler på ett politisera­t sätt.

– Jag är förvånad över att man ändå vill baxa igenom den här affären när det är så uppenbart att alla politiska partier är väldigt kritiska.

”Det blir färre medieaktör­er och den aktör som blir absolut mest dominerand­e blir staten” OLLE LIDBOM medieanaly­tiker och kommunikat­ionschef på Norstedts förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden