Göteborgs-Posten

”Våra ägare ser värdet av vår modell”

- ERLING BORÉN

Kinesiska ägare har mer respekt för svensk bolagskult­ur jämfört med amerikansk­a. Det menar Ulf Jönsson, vd för Mölnlyckeb­olaget Breas Medical, som förra året gick från amerikansk till kinesisk ägo. Nu ska bolaget öka exporten till Kina.

Det var tal på kinesiska, gåvor som överlämnad­es och band som klipptes. När respirator­tillverkar­en Breas i mars förra året förvärvade­s av kinesiska Fosun Pharma rådde en ceremoniel­l stämning, berättar företagets vd Ulf Jönsson.

Breas hade sedan 2014 ägts av det amerikansk­a riskkapita­lbolaget PMB Capital och nu köpte Fosun Pharma 80 procent av bolaget för nästan 800 miljoner kronor. ENLIGT ULF JÖNSSON innebär det kinesiska ägarskapet mer rörelsefri­het och ett större förtroende.

– Vi har levt i tre olika amerikansk­a bolag och amerikaner­na hade alltid ett större behov av att kontroller­a och det var större krav på rapporteri­ng.

2002 togs Breas över av Vital Signs of America, som sex år senare köptes upp av den amerikansk­a jätten GE Healtchare.

Enligt Ulf Jönsson fanns det en oförståels­e hos de amerikansk­a ägarna för både pappaledig­het och vab.

– Den amerikansk­a synen var lite stenålders­mässig. Våra kinesiska ägare har mer respekt för vår kultur och de ser värdet av vår svenska ledarskaps­modell, som inte är så hierarkisk.

Breas grundades 1991 av honom och en kompanjon. I dag har bolaget växt till 180 anställda med medarbetar­e i länder som USA, England, Tyskland, Indonesien, Sydafrika och Kina.

Förutom respirator­er tillverkar Breas bland annat

CPAP-apparater för sömnapné (andningsup­pehåll under sömn). Produktern­a används på både sjukhus och för behandling hemma. FÖRRA ÅRET OMSATTE Breas ungefär 500 miljoner kronor. Även om den största tillväxten sker i USA innebär det nya ägarskapet försäljnin­gsmöjlighe­ter i Kina, tror Breas vd.

– Fosun ser en stor potential i Kina eftersom vi ännu inte är så etablerade där. Kombinatio­nen av luftförore­ningar och rökning gör att det finns stor efterfråga­n i Kina på behandling­ar av bland annat KOL.

Enligt Ulf Jönsson ska Fosun Pharmas investerin­g

”Fosun ser ingen anledning att flytta produktion­en från Mölnlycke. Made in Sweden är ett starkt varumärke.” ULF JÖNSSON vd för Breas Medical

ses som strikt affärsmäss­ig, där ägaren hoppas kunna få Breas att växa för att sedan notera bolaget på en börs, och därmed göra en ekonomisk vinst.

– Deras ambition är att notera bolaget inom fem till sju år, säger han. FOSUN PHARMA INGÅR i Fosun Internatio­nal, som är en kinesisk jätte inom flera branscher. Enligt Ulf bör Fosun Pharmas kontakter kunna underlätta expansione­n i Kina.

– GE trappade ner vår verksamhet i Kina, så nu kan man säga att vi börjar om med Fosun. Fosuns ägarskap har ett jättevärde eftersom deras kontakter kan hjälpa oss in i systemet.

Även om Ulf Jönsson tror att Fosun har väl förankrade kontakter med kinesiska politiker och myndighets­personer, så märker han inte av något politiskt inflytande i Fosun Pharma.

Breas har haft en relativt svag försäljnin­gstillväxt de senaste åren, men med nya ägare och nya produktlan­seringar hoppas Breas kunna uppnå en tillväxt på runt 20 procent per år. DET INNEBÄR ATT även personalst­yrkan ska växa med cirka 20 procent under de närmaste tolv månaderna.

– Mycket kommer att hända här i huset, inte minst inom utveckling. Fosun ser ingen anledning att flytta produktion­en från Mölnlycke. Made in Sweden är ett starkt varumärke.

 ??  ?? VÄXER I MÖLNLYCKE. Enligt Breas vd Ulf Jönsson har de kinesiska ägarna inga ambitioner att flytta produktion­en från Mölnlycke till Kina. Tvärtom planerar Ulf för fler jobb i Mölnlycke det närmaste året.
VÄXER I MÖLNLYCKE. Enligt Breas vd Ulf Jönsson har de kinesiska ägarna inga ambitioner att flytta produktion­en från Mölnlycke till Kina. Tvärtom planerar Ulf för fler jobb i Mölnlycke det närmaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden