Göteborgs-Posten

En båt, två drömmar – och tre jubileer

I år fyller Dalslands kanal 150 år. Men det finns även två andra jubileer att uppmärksam­ma i kanalens kölvatten: Den anrika passagerar­båten Storholmen har varit i trafik i 80 år. Paret Annika och Sture Holmedal gör sitt tionde år med henne.

-

– Det bästa med jobbet är att varje dag är ny – alla passagerar­e, och naturen som ständigt skiftar, säger skeppare Sture.

Kökschef Annika ångrar inte en dag att hon valde bort ett fast jobb för att flytta och satsa på sin dröm.

Vi följer med dem under en tur på kanalen.

Det är två timmar kvar till avgång från bryggan invid första slussen i Håverud, Dalslands kanske mest kända turistattr­aktion. Alla är i full gång med att lasta in rökt lax, färskpotat­is, sallad, dryck, kaffe och kakor.

Annika och köksperson­alen bestående av Lovisa och Anna bär ner lådor och kassar till köket medan Sture och ”däckspojka­rna” Johan och Jacob ser till att båten är redo för avgång, tankar och kollar alla tampar. Allt ska vara på plats och klart innan passagerar­na släpps på.

– Vi har byggt upp våra rutiner under många år, så det flyter på bra, säger Sture. FARTYGET STORHOLMEN GJORDE sin första resa på kanalen 1938. Den rymmer passagerar­e både i för, akter, i café och restaurang.

Just denna dag skiner solen från en molnfri himmel och vinden känns knappt, termometer­n närmar sig 30 grader.

– Det verkar bli halvfull båt i dag, de flesta tyskar, säger Annika.

En snabb frukost hinns med innan Sture tar plats i styrhytten och Storholmen börjar färden med att åka genom de fyra slussarna i Håverud. Här är stighöjden tio meter.

Innan resan nått sitt mål i Bengtsfors kommer vi att tagit oss igenom sammanlagt 16 slussar på cirka fem timmar och höjt oss 33 meter över Håverud.

Sture hälsar alla välkomna och börjar sin guidning med att berätta om kanalens historia.

 ??  ?? DALSLANDS KANAL. Annika och Sture Holmedal älskar livet ombord på passagerar­fartyg M/S Storholmen där de guidar turister under hela sommaren. I år är det
DALSLANDS KANAL. Annika och Sture Holmedal älskar livet ombord på passagerar­fartyg M/S Storholmen där de guidar turister under hela sommaren. I år är det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden