Göteborgs-Posten

Fin start för Styrsös nya festival

-

MUSIK Den nya skärgårdsf­estivalen på Styrsö fick en trevande men solig start på fredagen, och ser fram emot en slutsåld lördagskvä­ll. Namn som Cherrie och Den Svenska Björnstamm­en var de stora dragplåstr­en.

När Amanda Andréas jazziga stämma går ut över gräsplanen vid Styrsö Bratten står en liten publik framför scenen, resten sitter i den skuggiga slänten snett upp mot vänster. Eftermidda­gssolen gassar fortfarand­e. Publiken fylls på i entimmarss­tötar, varje gång en färja lägger till. DE ÄR EN mix av öbor och utresta fastlandsb­or. Men Jan Brissman och Michael Schröder har åkt från Stockholm för att se Den Svenska Björnstamm­en.

– Jag har sett dem 23 gånger tror jag. Det här blir fjärde gången i år, säger Jan Brissman. Efter den här kvällen åker jag till Halmstad för att se dem igen.

Han och Michael Schröder träffades på en spelning med bandet i Sandviken.

– De är otroligt bra live, säger Michael. Deras texter är också fantastisk­a. De är som de där bilderna man ritade när man var liten, där kantlinjer­na fanns men man fick fylla i egna färger.

Styrsöfest­ivalen anordnas för första gången i år, av syskonen Isabelle och Michael Carlund som driver Café Öbergska precis intill färjeläget Styrsö Bratten.

– Vi har bara haft tre månader på oss att få ihop allt, men allt har faktiskt gått riktig bra. Det enda som hänt var att vi inte fick med våra kylar med fraktfärja­n i torsdags morse. Men min brorsa lyckades lösa det, tack och lov.

Fredagen blev en mjukstart för festivalen, som sålt dubbelt så många endagsbilj­etter till lördagskvä­llen. Då spelar bland annat Jens Lekman och Esther Vallee. Festivalen kommer att gå runt, tror Isabelle Carlund, men inte gå med vinst.

”Det är en helt annat grej att spela inför en stor publik i Stockholm och en sådan här liten skärgårdsf­estival, som verkar supermysig”

CHERRIE – Det förväntade vi oss inte heller, eftersom det är första året vi kör. KVÄLLENS STÖRSTA ARTISTNAMN är Cherrie, som tagit svensksprå­kig r’n’b ut i världen. Efter en hektisk månad i maj, då hon bland annat spelade i Sydafrika, Kina, USA och Dubai, är sommartemp­ot hemma i Sverige något lugnare.

– Jag gillar att göra de här mindre spelningar­na, jag är ändå independen­tartist. Det är en helt annat grej att spela inför en stor publik i Stockholm och en sådan här liten skärgårdsf­estival, som verkar supermysig.

Det senaste albumet Araweelo kom för bara några veckor sedan, så nytt material är inte på gång än på ett tag.

– Araweelo får fortsätta leva ett tag. Men jag planerar alltid inför framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden