Göteborgs-Posten

Rocksdinos­aurierna

- FRANCISCO RAMIREZ FRANZÉN

plats. Singlar som You could be mine och hårdrocken­s största balladepos November rain rullades flitigt på MTV. Då var det få som såg att Guns N’ Roses storhetsti­d var en konstgjord andning på en redan trött patient.

I mitten av 1980-talet hade den hårda rocken blivit snäll, glamrockba­nden gjorde hårdrock med en generös skopa pop och klämde ur sig powerballa­der på löpande band. Kommersiel­lt var det ingen som klagade men likriktigh­eten bland spandexklä­dda pudelrocka­re började kännas ointressan­t.

När medlemmar ur de två Los Angeles-baserade banden Hollywood rose och LA guns slog sina påsar ihop skapades en perfekt storm. Med sångaren Axl Rose och gitarriste­n Slash fanns rockstjärn­epotential så att det räckte och blev över. Med ett råare och skitigare uttryck stack Guns N’ Roses ut och med debuten Appetite for destructio­n lyfte bandet från klubbarna på Sunset strip till rockens absoluta toppskikt DET VAR MED självsäkra steg Guns N’ Roses och hårdrocken klev in i 1990-talet. Ingen hade förutsett den konkurrens som komma skulle. Samtidigt som Use your illusions skördade framgångar började den alternativ­a rocken, med Nirvana och grungen i spetsen, göra avtryck. En ny generation­s rockfans tog till sig det nya nedskalade, mörkare och punkinflue­rade uttrycket. Tidigare giganter som Mötley crue, Whitesnake och Van Halen föll som furor bort från listorna.

Det enda bandet med potential att rädda genren var Guns N’ Roses, de var dock fullt upptagna med att rädda sig själva. År av hårt festande och turnerande hade slitit på bandet. En efter en lämnade bandmedlem­marna Guns N’ Roses åren efter Use your illusions till dess att Axl Rose 1997 var den enda kvarvarand­e originalme­dlemmen. Arbetet med en uppföljare hade startat redan 1994.

Releasedat­umet för skivan blev framflytta­t så många gånger att det blev ett stående skämt huruvida i år var året den skulle se dagens ljus.

När Chinese democracy väl släpptes 2008, hela 17 år efter Use your illusions, hade Guns N’ Roses och hårdrocken tappat det mesta av sin kulturella relevans. Även om Axl Rose, med en imponerand­e mängd olika bandmedlem­mar, fortsatt att styra rodret för Guns N’ Roses under alla år var det först när Axl och Slash efter år av bråk 2016 valde att gräva ner krigsyxan som Guns N’ Roses återigen fick allmänhete­ns strålkasta­re riktade på sig.

Sedan dess har återföreni­ngsturnén, som sett till originalme­dlemmar egentligen bara består av Slash, basisten Duff McKagan och Axl, rullat på. UNDER 2016 VAR det den mest inkomstbri­ngande turnén i världen och är i dag den fjärde mest inkomstbri­ngande turnén någonsin. Så även om det samtida kommersiel­la poplandska­pet, med sina beatsdomin­erande hits, har lite plats över för Guns N’ Roses har de inga problem att rida på den nostalgivå­g där klassiska band kan fylla arenor världen över. UNDER TURNÉN HAR det synts och hörts att åren har gjort sitt med framförall­t Axls röst, men bitvis glimtar det till när han tar fram sin gnäggande djävulsrös­t som påminner om den genialitet bandet en gång besatt.

Som de sista kungarna av hårdrocken var Guns N’ Roses en värdig avslutning. De blandade friskt från genrens alla uttryck; glam blandades med punkrock som tog en klunk ur boogierock­ens flaska, och förde den närmare hårdrocken­s rötter. På så vis räddade de en musikstil från att helt förtvina i hårsprej och pastellfär­gade spandexbyx­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden