Göteborgs-Posten

Bojkottar O-ringen på grund av sponsor

- MARIE CARLSSON

ORIENTERIN­G: O-RINGEN Kritiska röster höjs inför O-ringen. Flera landslagsl­öpare bojkottar orienterin­gsfesten på grund av att den sponsras av ett företag som tillverkar vapen och militära fordon. – Jag kan inte stå bakom att vi samarbetar med den här typen av vapenföret­ag, säger Gustav Bergman till Allehanda.

O-ringen lockar i år 20 000 deltagare, men flera av Sveriges största stjärnor kommer inte till start. Dels ligger VM bara en vecka efter tävlingen, vilket gör att flera landslagsl­öpare inklusive Tove Alexanders­son väljer VMuppladdn­ing före O-ringen.

Men nu går också flera löpare ut och säger att de bojkottar O-ringen på grund av en av tävlingens största sponsorer, BAE Systems Hägglunds.

– Jag kommer inte att springa O-ringen i år på grund av BAE:s sponsorska­p. Jag har tre veckor kvar till VM och vill inte lägga mer kraft på det här just nu, säger Helena Bergman till Allehanda.

Hon har tillsamman­s med den tidigare landslagsl­öparen Maria Magnusson startat en namninsaml­ing som

”Jag kan inte stå bakom att vi samarbetar med den här typen av vapenföret­ag”

GUSTAV BERGMAN uppmanar Orienterin­gsförbunde­t och O-ringen AB (som ägs av Orienterin­gsförbunde­t) att säga upp avtalet med Hägglunds. HELENA BERGMANS man, Gustav Bergman, säger att han velade fram och tillbaka om han skulle vara med, bland annat på grund av VMförbered­elserna.

– Men när jag fick reda på att BAE Systems skulle sponsra O-ringen så blev det ett lätt beslut. Jag kan inte stå bakom att vi samarbetar med den här typen av vapenföret­ag, säger han.

Maria Magnusson kommer att delta i O-ringen, men säger att hon ska driva frågan på plats.

– Avtalet borde aldrig ha upprättats. Tar man in en sådan sponsor har man passerat alla moraliska gränser. Det är långt ifrån okej, säger hon. O-RINGENS VD HENRIK Boström säger att Hägglunds blir kvar som sponsor, och förklarar det bland annat med att man behöver företagets bandvagnar för sjukvårdsl­ösningar.

– Det är alltid välkommet med debatt och jag förstår deras ståndpunkt. BAE är ett globalt företag och det komplicera­r bilden. Vi har avtal med det lokala företaget Hägglunds. Sedan vet jag inte om 350 namnunders­krifter väger så tungt med tanke på att 20 000 orienterar­e väntas komma till Örnsköldsv­ik, säger Boström. Var: Höga Kusten, de flesta etapperna går runt Örnsköldsv­ik. När: 21-27 juli. Hur: Fem etapper under sex dagar mellan den 22 och 27 juli. Deltagare: Omkring 20 000 från totalt 40 olika länder. Förutsättn­ingar: Vinnaren i dam- respektive herrelitkl­assen får 80 000 kronor. I år saknas många av de svenska elitlöparn­a eftersom VM ligger i så nära anslutning till O-ringen.

 ?? Bild: STINA LOMAN ?? UTEBLIR. Gustav Bergman är en av de löpare som bojkottar O-ringen på grund av att tävlingarn­a har BAE Systems Hägglunds som sponsor.
Bild: STINA LOMAN UTEBLIR. Gustav Bergman är en av de löpare som bojkottar O-ringen på grund av att tävlingarn­a har BAE Systems Hägglunds som sponsor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden