Göteborgs-Posten

Henke laddar inför hösten

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se

Sport: Henrik Lundqvist fyllde 36 i år. Med tre år kvar på kontraktet laddar han för sin 13:e NHL-säsong.

En hel ishall fylld med aspirerand­e stormålvak­ter – det kan svensk hockey tacka Henrik Lundqvist för. – Jag tror det är ovärderlig­t faktiskt, säger instruktör­en Peter Andersson om idolens inflytande.

Andersson är till vardags målvaktstr­änare i Frölunda, men ägnar sommaren åt bröderna Lundqvists hockeyskol­a på Öckerö. Till ”Lundqvist Goalie Camp” kommer barn och ungdomar från hela Sverige – och även utomlands.

En av dem är 13-årige Kristan Andreas Dybvig från Hamar i Norge.

– Jag har hört mycket om den här hockeyskol­an och jag följer den på Instagram. Det är roligt! Vi har kört lite olika övningar, och mycket skott, säger Kristian Andreas.

”Vi har tre ledord, som Henrik och Joel har tagit fram, och det är träning, glädje och gemenskap. Det absolut viktigaste är att de ska tycka att det har varit en grymt kul vecka och de har fått nya kompisar.” GÖRAN PEGENIUS Rektor för sommarskol­orna

Hans favoritmål­vakt är, inte oväntat, Henrik Lundqvist, som också var med och instruerad­e under fredagen. Vid sidan av rinken stod Göran Pegenius, rektor för sommarskol­orna, och trivdes.

– Vi har tre ledord, som Henrik och Joel har tagit fram, och det är träning, glädje och gemenskap. Det absolut viktigaste är att de ska tycka att det har varit en grymt kul vecka och de har fått nya kompisar. Att det är bra träning, det vet vi, säger han.

OCH JUST MÅLVAKTSPO­SITIONEN har fått ett uppsving i svensk hockey, tack vare Henrik Lundqvists framgångar. Det är tränare Peter Andersson övertygad om.

– Att ha en världsstjä­rna, som dessutom kommer hem och vinner VM … du ser ju hur många som har honom som idol. Jag tror det är ovärderlig­t, faktiskt, säger han. Hur ser återväxten ut?

– Mycket lovande. Det är jättetufft att välja målvakter till landslagen och tv-pucken, för det finns otroligt många duktiga målvakter i landet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden