Göteborgs-Posten

”Branden går inte att stoppa”

- EMMA GYLLESTAD

Elden rör sig med våldsam fart i Ljusdals kommun där läget är som mest kritiskt. Brandområd­et sträcker sig nu in i Jämtlands län.

MSB:s generaldir­ektör Dan Eliasson varnar för att underskatt­a situatione­n, som kan eskalera, och säger att bränderna är bland de allvarliga­ste Sverige har upplevt. Statsminis­ter Stefan Löfven säger att regeringen är beredd att tillföra de resurser som krävs.

Elden rör sig med våldsam fart i Ljusdals kommun där läget är som mest kritiskt. Brandområd­et sträcker si gnu ini Jämtlands län. Men flera brandbekäm­pningsflyg plankommer till undsättnin­g i dag. Flera europeiska länder har via EU:s samarbete skickat både personal och material för att avlasta i släcknings­arbetet. Igår anlände två nya brand bekämpning­sflygplan från Frankrike till Sverige. I Ljusdal, Gävleborg sprider sig branden nu kraftigt åt olika håll.

– En ganska kraftig front går västerut som vi hanterar med vattenbomb­ningsplan. Och vi har även en front som sprider sig helt okontrolle­rat rakt nordväst från Enskogen. Vi får hit två plan från Frankrike som kommer hantera det, säger Hans Nornholm, operativ chef för bränderna i Hälsinglan­d.

Branden i Ljusdals kommun sprider sig snabbt västerut där den nått och korsat länsgränse­n mot Jämtland.

– Vi sätter in resurserna hårt där nu. Jag tror att det är hanterbart men jag är inte säker. Det känns försiktigt optimistis­kt, säger Hans Nornholm.

DE TVÅ ITALIENSKA brand bekämpning­splanen som EU använder gemensamt började vattenbomb­a klockan nio på morgonen. De franska planen väntades komma igång strax före tio.

– Vi har även en front från Ängra som sprider sig österut. Den kommer vi att hantera med fyra till fem stycken helikoptra­r, förväntar jag mig, säger Hans Nornholm.

Ljusdals kommun gick under morgonen utmed att vattenbomb­ningarna ska fokusera på att skydda vattenkraf­tverken Ö je forsen och La forsen. Sjön Ljusna n vid Karlstrand kan även bli aktuell att hämta vatten ur.

Antal aktiva ärenden klassade som brand i terräng var strax innan klockan tio 51 stycken. SOS Alarm kan inte se någon trend för hur brandläget utvecklats sett till siffrorna. Antalet inkomna larmsamtal var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än i lördags då 13 000 samtal inkom.

– Det känns konstant. Det har varit uppe i 60, 70 stycken som värst, men det går inte att säga att det går åt något speciellt håll. Samma sak med larmsamtal­en. De senaste dagarna har de varierat mellan tio till tolvtusen samtal, säger Johnny Blanck, presstales­person SOS Alarm.

DET BRINNER PÅ flera ställen i Sverige men läget är värst i Gävleborg. I Dalarna i området kring Trängslet har man kunnat begränsa brandens framfart.

– Vi håller bekämpning­slinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén,

”Jag tror att det är hanterbart men jag är inte säker. Det känns försiktigt optimistis­kt.” HANS NORNHOLM operativ chef för bränderna i Hälsinglan­d

presskom m unika tör på Mora brandkår.

Räddningst­jänsten ha räven lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområd­et för att skapa ett sprinklers­ystem. Men förutom just slang är inte räddningst­jänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligar­e resurser.

– De resurser vi har räcker i nuläget. Vi har lämnat ifrån oss tre helikoptra­r till MSB, eftersom de behövs mer på andra håll i landet, säger Anders Rosén.

UNDER EFTERMIDDA­GEN väntas både regnskurar, åska och vind.

– Vädret som kommer nu under eftermidda­gen blir väldigt avgörande för hur det kommer se ut framöver, säger Anders Rosén.

Räddningst­jänsten Jämtland gick på morgonen ut med att regn fallit i länet och att det nu var högre luftfuktig­het och lägre temperatur­er. Bränderna sprids fortfarand­e men räddningst­jänsten har ändå gjort bedömning e nattvatten bombningsp­lanen inte behövs idag.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? SPRIDER SIG. På fredagseft­ermiddagen meddelade MSB att fyra bränder för närvarande är för stora för att kunna släckas.
Bild: MAJA SUSLIN SPRIDER SIG. På fredagseft­ermiddagen meddelade MSB att fyra bränder för närvarande är för stora för att kunna släckas.
 ??  ?? SVÅRT LÄGE. Branden i Ljusdas kommun rör sig med våldsam fart och har gåttöver länsgränse­n.
SVÅRT LÄGE. Branden i Ljusdas kommun rör sig med våldsam fart och har gåttöver länsgränse­n.
 ?? Bild: MAJA SUSLIN ??
Bild: MAJA SUSLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden