Göteborgs-Posten

Försörjer sig på USA:s sjuka

Människor från USA och Kanada vars sjukförsäk­ringar inte täcker det de behöver har hittat räddningen på andra sidan den mexikanska gränsen. Här ligger optiker, tandläkare och apotek vägg i vägg och en hel by lever på hälsoturis­men.

-

Sjuka människor i USA vars försäkring­ar inte täcker deras behov har hittat räddningen på andra sidan mexikanska gränsen.

MEXIKO:

Freida Walden har tagit av sig cowboyhatt­en och ligger utsträckt i tandläkars­tolen medan en tandsköter­ska lyser in i munnen och gör en sista kontroll. I går satt hon sju timmar i den där stolen: fyllde rotkanaler och drog ut två tänder.

– Jag var inte alltför glad i går kväll, för jag hade ont. Men nu är jag glad för nu gör det inte ont längre och jag fick alltihop fixat på en dag. Det är fantastisk­t.

gränsen står hennes husbil, som har varit hennes hem det senaste året. Efter att hennes man dött sålde hon huset i utkanten av Los Angeles för att ge sig ut och resa. 70-årsdagen firade hon i Alaska och sedan körde hon genom Kanada.

– Sedan skyndande jag hit, för hela året har jag låtit den här tanden vara utan att fixa den. FREIDA WALDEN SÄGER att hon inte skulle ha haft råd att göra alla ingrepp i USA och att många, särskilt andra som lever i husbil, rekommende­rat henne att åka hit till Algodones.

– Många lever på en liten budget så de måste gå någonstans där de har råd och det här är ett sådant ställe. Skillnaden är SÅ stor: Det är halva priset eller ännu mindre.

Skulle hon ha gjort samma behandling­ar i USA så gissar hon att det skulle ha gått på uppemot 90000 kronor. Här betalade hon runt 30 000 kronor för flera rotfyllnin­gar och utdragna tänder, plus åtta nya tandkronor. HERMINIA MARÍN, 42, öppnade kliniken för 19 år sedan. Hon säger att 99,9 procent av deras kunder kommer från USA eller Kanada. Många kommer tillbaka år efter år och rekommende­rar släkt och vänner. Besöken betalas i dollar.

– Det som också känns bra är att jag har kunnat anställa så många, vilket är viktigt, att ge jobb till människor härifrån byn eller som kommer utifrån, säger hon. HON HAR TOLV anställda och även hennes man och syster jobbar på kliniken. Hennes sekreterar­e Ángel Jiménez García förklarar vidare hur avgörande turismen är.

– Det är en enorm inkomst. Om de inte kom hit tror jag faktiskt att den här byn skulle vara död. Det är vår främsta inkomstkäl­la.

Under 2016 beräknas över 2,4 ÁNGEL JIMÉNEZ GARCÍA miljoner turister ha besökt delstaten Baja California för att uppsöka hälso- eller sjukvård, varav 350000 kom till lilla Algodones. Byn har runt 6 000 invånare och ligger precis på gränsen till USA där Kalifornie­n och Arizona möts. Tidigare bestod den mest av barer och restaurang­er, men nu trängs över 300 tandläkark­liniker här.

– Om du frågar vilken tonåring som helst som går ut gymnasiet vad de vill läsa till så svarar de tandläkare. Men konkurrens­en är större nu, säger Jiménez García

Själv har han fyra barn mellan 11 och 22 år. Äldsta dottern ville läsa till tandläkare, men Jiménez García avrådde henne eftersom så många redan etablerat sig som det. I stället siktar hon nu på att bli plastikkir­urg. Att fortsätta leva på hälsoturis­men är en självklarh­et i familjen. – Jag betalade 29 sist. – Men det är nog en större flaska. – Ja, det är 10 milliliter, ett annat märke.

– Hur mycket kostar den här?

”Det är en enorm inkomstkäl­la. Om de inte kom hit tror jag faktiskt att den här byn skulle vara död.”

PÅ ETT AV de många apoteken i närheten står vännerna Diddi Perman och Marilyn Lete och diskuterar priser med personalen. De bor i Washington State i nordvästra USA, men brukar tillbringa ett par månader om året i Arizona och har kommit hit över dagen. Mari-

 ??  ??
 ??  ?? BEROENDE. Tandläkars­ekreterare­n Ángel Jiménez García tror inte att byn hade överlevt utan hälsoturis­terna.
BEROENDE. Tandläkars­ekreterare­n Ángel Jiménez García tror inte att byn hade överlevt utan hälsoturis­terna.
 ??  ?? AVSPÄRRAT. Ett högt stängsel sträcker sig längs gränsen mot USA i Algodones.
AVSPÄRRAT. Ett högt stängsel sträcker sig längs gränsen mot USA i Algodones.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden