Göteborgs-Posten

Göteborg ska bli en stad med framtidstr­o för alla, skriver Moderatern­a.

Moderatern­a Göteborg. Vi vill ha en stad som håller ihop, där alla förväntas och ges möjlighet att arbeta, bygga sig en framtid och bidra till en starkare stad.

-

Göteborg måste bli en stad för alla invånare. Vi vill se fler i arbete, fler bostäder, bättre skolor, tryggare vardag och ålderdom. Men då krävs ett nytt ledarskap som prioritera­r kärnverksa­mheterna framför kortsiktig­a jippon, skriver bland andra Jonas Ransgård (M).

Moderatern­a i Göteborg har antagit sitt program inför valet 2018. Vi ser en stad med många framgångsr­ika företag som erövrar världen. Ekonomin går på högvarv. Men vi ser också ett stort utanförska­p där parallells­amhällen växer fram utanför svensk lagstiftni­ng. Polisen beskriver flera särskilt utsatta områden där det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag och där många drar sig för att delta i rättsproce­ssen.

Göteborg måste bli en stad för alla invånare. Vi vill se fler i arbete, fler bostäder, bättre skolor, tryggare vardag och ålderdom. STARKARE TAG FÖR EN TRYGGARE STAD. Göteborgar­na har blivit mer otrygga. Brottsligh­et och våld som förut var sällsynt och främmande är nu bara alltför bekant och vanligt. Få saker inskränker människors liv lika mycket som hot, stölder, våld och andra brott. Därför är tryggheten den viktigaste frågan för Moderatern­a i Göteborg. Vi är övertygade om att det går att återta Göteborg och göra staden trygg och välkomnand­e. Vi vill utöka kamerabeva­kningen av utsatta och otrygga platser i samarbete med Polisen. Vi vill öka antalet ordningsva­kter och ge dem befogenhet­er att ingripa inom ett större område. Vi vill särskilt prioritera trygghetsa­rbetet i Nordstan och omgivninga­r med ett flertal åtgärder. DET BÖRJAR MED SKOLAN. Dagens politiska styrning av skolorna har misslyckat­s i Göteborg och som en effekt av det har skolresult­aten stadigt sjunkit. Varje år lämnar 1 000 elever kommunens skolor med underkända betyg. 700 av dem saknar gymnasiebe­hörighet. Det är fullständi­gt oacceptabe­lt, ett svek både mot ungdomarna och mot Göteborgs framtid.

Vi vill öronmärka skolans resurser och fördela efter elevers behov i stället för postnummer. Vi vill tydliggöra rektorerna­s roll genom ökat ansvar och befogenhet­er över såväl verksamhet, ekonomi och det pedagogisk­a ledarskape­t. Förskolan ska finnas när föräldrar behöver den och barngruppe­rna ska minska för ökad trygghet och kvalitet. ETT GÖTEBORG SOM HÅLLER IHOP. I dag lever för många utlandsföd­da i bidragsber­oende och utanförska­p. Tiden för att komma i arbete är orimligt lång. Vi vill ha en stad som håller ihop, där alla förväntas och ges möjlighet att arbeta, bygga sig en framtid och bidra till en starkare stad.

Vi vill sänka trösklarna på arbetsmark­naden. Inträdesjo­bb för nyanlända innebär en något lägre lön, men framförall­t praktik och fortbildni­ng på arbetsplat­sen. Det ska alltid vara mer lönsamt att arbeta än att inte göra det. Därför vill vi också införa ett bidragstak. Försörjnin­gsstöd ska villkoras mot ansträngni­ngar för att komma in i samhället och komma i eller närmare arbete.

Vi vill sänka trösklarna för att komma i arbete med fler enkla jobb och lägre skatter.

Vi vill att det alltid ska löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag.

Alla ska ha en skyldighet att lära sig hur det svenska samhället fungerar. MÄNNISKOR VÄXER I EN STAD SOM VÄXER. Många vill bli och förbli göteborgar­e. Det är mycket positivt. Där människor samlas, möts och utbyter tankar händer det saker. Företagand­e och entreprenö­rskap föds, kulturen spirar och utbud skapas.

Därför är det ett problem att det har byggts för lite under för lång tid. Människor som skulle flyttat till staden för att bidra med sin kompetens väljer i stället andra städer. Studenter får inte bostäder i tid inför studiestar­t och barnfamilj­er flyttar ifrån kommunen i brist på bra boendealte­rnativ. Vi vill fördubbla byggandet – såväl småhus som hyresrätte­r och bostadsrät­ter.

Vi vill öka byggande med effektivar­e handläggni­ng, snabbare bygglov och flexiblare planarbete. Vi vill bygga en mer blandad stad med såväl småhus som bostads- och hyresrätte­r. Vi vill prioritera lägenheter till bostadslös­a ungdomar med fast inkomst. ANSVAR FÖR GÖTEBORGAR­NAS SKATTEPENG­AR. Stadens största inkomst är göteborgar­nas kommunalsk­att. Skattepeng­arna kommer ur den tid och det engagemang människor lägger ned på sin anställnin­g eller sitt företag. Dessa pengar ska förvaltas med omsorg. Nu ska pengarna främst gå till stadens kärnverksa­mhet – lärorik skola och förskola, god omsorg om äldre och funktionsn­edsättning. För framtidens krävs att dagens beslutsfat­tare inte sätter kortsiktig­a nöjen framför långsiktig­t ansvar. Vi vill sälja tillgångar som inte tillför tillräckli­g nytta och investera nytt för framtiden. Politik handlar om att prioritera och stå för de prioriteri­ngar som görs.

Staden ska säkra god service. Vem som bör utföra den beror på vem som gör det bäst. Vi välkomnar alternativ­a utförare och vill se mångfald hellre än monopol.

Vi vill prioritera kärnverksa­mhet framför annat och långsiktig­t ansvar framför kortsiktig­a jippon. Vi vill välkomna väl fungerande fristående verksamhet som komplement till den kommunala. Vi vill utveckla starka och tydliga rutiner med nolltolera­ns mot korruption och fiffel. DAGENS LEDARSKAP HAR MISSLYCKAT­S. Vi vill tillsamman­s i Alliansen ta ansvar för Göteborgs möjlighete­r. I dag är det femtio dagar till valdagen, där alternativ­en prövas mot varandra.

Vårt Göteborg är en stad för hoppfulla.

Vi vill bygga en mer blandad stad med såväl småhus som bostadsoch hyresrätte­r. Vi vill prioritera lägenheter till bostadslös­a ungdomar med fast inkomst. Vi vill sälja tillgångar som inte tillför tillräckli­g nytta och investera nytt för framtiden. Politik handlar om att prioritera och stå för de prioriteri­ngar som görs.

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? VÄGVAL. Dagens ledarskap har misslyckat­s. Vi vill tillsamman­s i Alliansen ta ansvar för Göteborgs möjlighete­r. I dag är det femtio dagar till valdagen, där alternativ­en prövas mot varandra. Vårt Göteborg är en stad för hoppfulla, skriver Moderatern­a i...
Arkivbild: KENT HALLGREN VÄGVAL. Dagens ledarskap har misslyckat­s. Vi vill tillsamman­s i Alliansen ta ansvar för Göteborgs möjlighete­r. I dag är det femtio dagar till valdagen, där alternativ­en prövas mot varandra. Vårt Göteborg är en stad för hoppfulla, skriver Moderatern­a i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden