Göteborgs-Posten

Annelie Pompe

”Vi behöver kanske också lära oss när det är dags att sluta för dagen, vila och ha nya krafter till nästa gång”

- ANNELIE POMPE Äventyrare och författare

Vardagsäve­ntyren med min spanska vattenhund Doglas fortsätter. Utöver diverse vattenspor­ter och mindre strövtåg har vi börjat en valpkurs tillsamman­s. Kursen är mer för människorn­a som äger hundarna än för valparna själva. Hur en valp upplever världen har mycket med dess ledare att göra. Både hundar och människor påverkas såklart av vilka de umgås med. Om hundar får problem beror det oftast på deras ägare.

ATT UMGÅS MED

en valp gör varje dag till ett nytt äventyr. Den nya hundvärlde­n sätter igång många nya tankar och idéer, såsom nya äventyr brukar göra. Vi jobbar som mest på att Doglas ska ha många lyckliga upplevelse­r i sitt valpliv. Ju fler positiva upplevelse­r han har i bagaget, ju större utmaningar kommer han att klara framöver. Om han till exempel skulle råka ut för ett hundslagsm­ål så kommer han ha lättare att komma över det och återhämta sig ifall han har mycket självförtr­oende och kärlek i ryggsäcken. Det låter som en teori man kan använda i det mänskliga livet också.

ATT LYCKAS ÄR

lika viktigt för valpar som för människor. I träningen är det viktigt att Doglas lyckas utföra övningarna och att man slutar träna när det går som bäst, så att även träningsmi­nnen är positiva. Det gäller att lägga ribban på rätt nivå och ha tålamod. Om man har för höga krav och blir arg eller besviken på honom när han inte klarar något kanske han inte vill försöka igen. Det är lika viktigt att inte ge upp när något inte funkar första gången. Där är också inspiratio­n till att lära från hundpsykol­ogin. Nämligen hur viktigt det är att vi tillåter oss själva att lyckas och ger oss själva positiva upplevelse­r att leva på. Ju mer sådana vi har med oss ju större tilltro kan vi ha till framtiden. Och vi behöver kanske också lära oss när det är dags att sluta för dagen, vila och ha nya krafter till nästa gång.

EGENTLIGEN ÄR DET

rätt enkelt att ordna så att man lyckas. Allt man behöver göra är att sänka kraven och tröskeln så lågt att det är enkelt att lyckas. Kanske behöver man definiera om vad det betyder att lyckas. För vissa kanske det handlar om att uppnå ett visst resultat, för andra att må bra på vägen och mindre viktigt att komma fram. Oavsett så behöver man mentalt tilllåta sig själv att lyckas och njuta av det. Men vissa människor (till skillnad från hundar?) gillar inte när det är enkelt att få en belöning. De gillar utmaningen, att kämpa och ta i. Sättet man vill lyckas på kanske mest handlar om självkänne­dom. Vad behöver du göra för att lyckas mer i vardagen?

Sättet man vill lyckas på kanske mest handlar om självkänne­dom. Vad behöver du göra för att lyckas mer i vardagen?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNELIE POMPE ?? TRÄNAS. Doglas och matte Annelie Pompe har börjat på en valpkurs.
Bild: ANNELIE POMPE TRÄNAS. Doglas och matte Annelie Pompe har börjat på en valpkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden