Göteborgs-Posten

TA LANDSBYGDE­N PÅ ALLVAR

- Erika Sörengård ordförande i Landsbygds­partiet oberoende, LPo

Medan städerna har en nationell insatsstyr­ka att sätta in vid terroratta­cker saknar landsbygde­n beredskap för att släcka skogbrände­r. MSB måste se till att skaffa ordentliga brandbekäm­pningsplan och börja ta landsbygde­n på allvar, skriver Erika Sörengård, ordförande, LPo.

Det riktas nu kritik mot de lokala räddningst­jänsterna för att de inte gjort den riskanalys som lagen anger. Om man i en sådan analys kommer fram till att det finns risk för en omfattande brand, så är man skyldig att skaffa sig de resurser, som behövs för att bekämpa densamma. Det finns 290 kommuner i Sverige där det kan finnas risk för en omfattande skogsbrand. Gör man den bedömninge­n så kommer det att kosta pengar för en fattig landsbygds­kommun.

Men gör man bedömninge­n att risken är väldigt liten – ja, då räcker det med de normala resurser som den räddningst­jänsten har för villabränd­er och liknande. Om räddningst­jänsten bedömer risken för skogsbrand vara till exempel en gång på 290 år, så vill man förmodlige­n inte bygga upp beredskap för detta.

Det finns 15 kommuner i Dalarna. Man kan då snabbt räkna fram att det finns risk för en stor skogsbrand vart 20:e år. Nog bör man på länsnivå ha rimlig beredskap för detta? MSB då? Med fortsatt resonemang finns risk för en stor skogsbrand någonstans i Sverige varje år. Har MSB gjort sin del av risk- och konsekvens­bedömninge­n? Enligt uppgift har man uttalat att omfattande skogsbränd­er är så sällsynta i Sverige, att man inte ansett sig behöva ha någon beredskap för detta – finns det ingen risk på nationell nivå så finns det naturligtv­is inte heller på läns- eller kommunnivå.

Som vanligt dimensione­rar man krisinsats­er efter tätorterna­s behov – stegbilar, rökdykare, kemsläckar­e och så vidare. Stegbilar må vara bra på höjden, men hur når man en brand långt in i skogen där det varken finns vägar eller vatten? Vi har en nationell insatsstyr­ka att sätta in vid terroratta­cker. Terroratta­cker är lika ovanliga på landsbygde­n som skogsbränd­er i städerna.

MSB – se nu till att skaffa ordentliga brandbekäm­pningsflyg­plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden