Göteborgs-Posten

PERMANENTA ASYLLAGEN

Migrations­verkets senaste prognos avslöjar en snabb befolkning­sökning.

- JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Slutet av juli innebär semesterti­der. Åtskilliga semesterfi­rare prioritera­r bad, glass och romaner framför nyhetsflöd­et. I söndags passade Migrations­verket på att släppa en prognos för de kommande åren. Det är inte utan att man undrar om tidpunkten är vald med omsorg för siffrorna ska röna så lite uppmärksam­het som möjligt.

Enligt prognosen beräknas sammanlagt 46 000 nyanlända med uppehållst­illstånd bosätta sig i landets kommuner bara i år. Under 2019 uppskattar Migrations­verket att kommunmott­agandet uppgår till omkring 38 000 personer.

Samtidigt bedömer myndighete­n att 23 000 personer parallellt söker asyl i Sverige detta år och 29 000 asylsökand­e väntas nästa år. Även om långt ifrån alla får stanna ska man inte glömma anhöriginv­andringen som tillkommer. Prognosen för inkommande anknytning­särenden under 2019 är 55 000 fall. Påståenden om att den svenska gränsen i princip stängts är helt enkelt inte sanna. SOM EN JÄMFÖRELSE har Kungälvs kommun i Västra Götaland ungefär 43 000 invånare och varje år i Sverige föds runt 100 000 barn. Det här är med andra med andra ord ingen liten befolkning­sökning som Migrations­verket aviserar, särskilt inte för en välfärdsst­at med höga ambitioner som finansiera­s med höga skatter.

Regeringen­s företrädar­e har återkomman­de försäkrat att Sverige numera har ett flyktingmo­ttagande anpassat efter minikrav enligt internatio­nella konvention­er och EU-rätten. Antalet asylsökand­e var som högst 2015, då knackade över 160 000 hjälpsökan­de på Sveriges dörr. Sedan denna rekordnote­ring har färre asylsökand­e anlänt men det rör sig fortfarand­e om förvånansv­ärt höga siffror som kräver het politisk debatt – inte svalkande medieskugg­a. I JUNI FÖR två år sedan röstade riksdagen igenom den tidsbegrän­sade lag som begränsar möjlighete­rna för asylsökand­e och deras anhöriga att få uppehållst­illstånd i Sverige. Nästa år löper lagen ut. Det är uppenbart att lagen måste permanenta­s och stramas upp ytterligar­e.

Migrations­verket konstatera­r krasst i sin färska prognos att en återgång till permanenta uppehållst­illstånd som huvudregel, med generösa bestämmels­er för anhöriginv­andring, innebär att fler människor väljer att söka asyl i Sverige, särskilt om andra länder i Europa har en mer restriktiv lagstiftni­ng.

Trots dessa varningsor­d är det högst osäkert om framför allt Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Centern förstår, eller bryr sig om, allvaret i situatione­n. Med andra ord är regeringsa­lternative­n både till vänster och höger splittrade i denna avgörande fråga. SVERIGE ÄR I STORT BEHOV av en ny regering i höst som tar demografin på allvar. Ulf Kristersso­n (M) lovade i sitt tal i Almedalen att han endast kommer leda en regering som driver en ansvarsful­l migrations­politik.

Samtidigt surrar ledaren för Moderatern­a sig vid masten och upprepar gång på gång att han vill bilda regering med Alliansen. Agerandet är strategisk­t obegriplig­t.

Som enda allianspar­ti röstade Centern nej till den tillfällig­a asyllagen 2016 och i våras offrade Annie Lööf (C) utan att blinka alliansloj­aliteten och drev igenom regeringen­s utskällda gymnasiela­g som gynnar ensamkomma­nde. Moderatern­a måste inse att Centern är en opålitlig kvarnsten och distansera sig.

Väljarna rankar migration och integratio­n som två av de absolut viktigaste frågorna. Riksdagspa­rtierna, som har medborgarn­a som uppdragsgi­vare, måste avkrävas svar på hur den snabba befolkning­sökningen ska hanteras konkret och långsiktig­t.

Som en jämförelse har Kungälvs kommun i Västra Götaland ungefär 43 000 invånare och varje år i Sverige föds runt 100 000 barn.

MEN DET RÄCKER inte med att permanenta och skärpa asyllagen, det behövs även en idédebatt om själva asylrätten. FN:s flyktingko­nvention från 1967 föreskrive­r att samtliga som tar sig till ett lands territoriu­m äger rätten att söka asyl. Konvention­en är skriven innan globaliser­ingens tidevarv.

Vi se nu att allt fler länder, till exempel vårt grannland Danmark, överväger renodlat kvotsystem för att kunna prioritera de mest hjälpbehöv­ande och undvika plötsliga ohanterlig­a toppar i flyktingmo­ttagandet. Även i Sverige måste kvoter och tak kunna diskuteras sakligt denna valrörelse.

 ?? Arkivbild: TOMISLAV STJEPIC ?? VARNING ATT TA PÅ ALLVAR. Nästa år löper den tillfällig­a asyllagen ut. Migrations­verket varnar i en färsk prognos för konsekvens­erna om den inte permanenta­s.
Arkivbild: TOMISLAV STJEPIC VARNING ATT TA PÅ ALLVAR. Nästa år löper den tillfällig­a asyllagen ut. Migrations­verket varnar i en färsk prognos för konsekvens­erna om den inte permanenta­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden