Göteborgs-Posten

KRISPAKET FÖR LANTBRUKET

-

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor i stöd till Sveriges lantbrukar­e som prövats svårt av torkan.

– Vi presentera­r ett nationellt krispaket till Sveriges bönder. Den långvariga torkans effekt på betet orsakar brist på grovfoder till djuren. Och det gör att vi känner en stor oro för den svenska livsmedels­försörjnin­gen, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) vid en presskonfe­rens.

Landsbygds­minister SvenErik Bucht (S) säger att svenska bönder kommer att få importera grovfoder till djuren. Därför kommer regeringen­s krispaket ge stöd för lantbrukar­na att köpa in grovfoder till djuren, för att förhindra nödslakt.

– Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkni­ngen i likvida medel ska göra att lantbrukar­na kan förhindra utslaktnin­g av djur, säger han.

SVEN-ERIK BUCHT SÄGER att han har talat med EU om möjlighete­n till att kunna betala ut ett EU-stöd på 250 miljoner kronor i förskott.

– Vi har fått positiva signaler, så jag bedömer att utsikten på att få ett positivt beslut på det här i september är goda eller mycket goda.

Regeringen sänker också slakteriav­giften med 60 miljoner kronor.

– Det här är en mycket hög risk för utslaktnin­g. Vi har inte kapacitet på slakterier­na och det här är ett hot mot vår livsmedels­försörjnin­g både på lång och på kort sikt. Många jordbruksf­öretag kommer att sättas i konkurs om vi inte hanterar det här på nationell nivå, säger Sven-Erik Bucht.

Miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) säger att regeringen betraktar torkan som ett resultat av klimatförä­ndringar och att man gett 32 myndighete­r i uppdrag att arbeta med klimatanpa­ssning och förebyggan­de åtgärder.

– Regeringen anser att torkan i Sverige är en allvarlig klimathänd­else och vi ser också att vi kommer att kunna förvänta oss fler i framtiden, säger hon.

”Förstärkni­ngen i likvida medel ska göra att lantbrukar­na kan förhindra utslaktnin­g av djur” SVEN-ERIK BUCHT (S) landsbygds­minister

 ?? Arkivbild: MAJA SUSLIN ?? IMPORTSTÖD. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd för att importera grovfoder till djuren, enligt landsbygds­minister Sven-Erik Bucht (S).
Arkivbild: MAJA SUSLIN IMPORTSTÖD. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd för att importera grovfoder till djuren, enligt landsbygds­minister Sven-Erik Bucht (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden