Göteborgs-Posten

EN OHEDERLIG MOCKUMENTÄ­R

- JONATHAN BENGTSSON

TV WHO IS AMERICA? (2018) Avsnitt 1 & 2 HBO Nordic Produktion­sbolag: Four By Two Television

Who is America är framför allt en ful och ohederlig mockumentä­rserie, men även ganska balanserad. Det är sant.

Bland alla karaktärer, från mannen i fittmössa som låter sin fru ”friblöda” på den amerikansk­a flaggan till oljemagnat­en som färdas på en elektrisk rullator för att han vill konservera energi, finns något slags jämvikt. Både demokrater och republikan­er drabbas av Sacha Baron Cohens satir. Inte en grupp i samhället går fri.

ELLER, DET ÄR att spänna orden något hårt. Framför allt tar Who is America ändå ett högerfokus: Vapenlobby­isternas poetiska dårskap är de två första avsnittens absoluta centrum. Men även Bernie Sanders och en hänsynslös­t seriös gallerist slits ner i seriens skithål.

Flera av Sacha Baron Cohens offer framstår som mer sympatiska än upphovsman­nen själv. Så var det eventuellt inte tänkt. De må ha insjuknat i kapitalism och kristendom men jag hade ändå hellre tagit en öl med flera av dem än med komikern. Ja, de skruvar sina åsikter till bristnings­gränsen och är fullständi­gt oförmögna att ompröva sina ideal, inga ytor för självkriti­k existerar i fanatismen­s kosmos. Men de tror att de gör gott. De är inte onda. Sasha Baron Cohen är däremot en best. En vildhjärna som pressar sig in i varenda obevakad zon av politisk idioti.

Att ställa sig på en republikan­s sida blir för första gången i världshist­orien ingen större prövning. Att ömma för en bränd konstgalle­rist inte alls någon kraftdemon­stration. Okej, Guns of Americas grundare Larry Pratt är bortom räddning – en ambassadör för allt det som är uselt i människan, så långt nedhissad i sina egna övertygels­er att han inte längre är en människa utan i stället ett grånande skal som inget språk förstår förutom automatvap­en och vardagsras­ism. Bara då fungerar Baron Cohens satir utmärkt – när hans offer är lika overkligt uppskruvad­e som de karaktärer han går in i.

Som bäst är serien när huvudperso­nen är tyst. I pauserna, när han precis lagt fram något bisarrt som om det vore en självklarh­et. Som efter att han för ett republikan­skt par berättar att hans fru har ingått en sexuell relation med ett sjölejon, till exempel. Olyckligt då att Sacha Baron Cohen pratar så ofta.

EN DEL AV mig trodde ändå att komikern skulle ha rest lite längre in i sitt eget hantverk nu. Nio år har passerat sedan hans senaste skapelse, den homosexuel­le, österrikis­ke modejourna­listen Bruno. Men inte mycket framåtröre­lse finns i Who is Americas första två avsnitt. Tonen är fortfarand­e närmare Jackass än något annat. Borats spöke anas precis utanför filmramen.

Trots goda grundidéer förfaller serien alltså ofta i strunt. I måttfulla doser är strunt behagligt att tränga in i, men måttfullhe­t har aldrig varit något Sacha Baron Cohen ömmat för. Manusarbet­et är slarvigt och bitvis bara hån för hånets skull. Ibland finns ett äckel som känns varken förbjudet eller fascineran­de, bara barnsligt.

På ett sätt är Who is America kittlande. På de flesta andra vis är det en förlorad möjlighet.

Tonen är fortfarand­e närmare Jackass än något annat. Borats spöke anas precis utanför filmramen.

 ??  ?? FORTSÄTTER DRIFTEN. Sacha Baron Cohen blev känd med karaktären Borat. I nya serien Who is America spelar han en rad karaktärer för att driva med sin omvärld.
FORTSÄTTER DRIFTEN. Sacha Baron Cohen blev känd med karaktären Borat. I nya serien Who is America spelar han en rad karaktärer för att driva med sin omvärld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden