Göteborgs-Posten

UNGA BLIR LURADE AV BOSTADSBED­RAGARE

NYHETER: Bedragare på Facebook riktar in sig mot ungdomar som söker lägenhet i Göteborg. Markus Flodin drabbades av en ny sorts bedrägeri som blir allt vanligare. Nu varnar han och polisen andra. ”Vi får in flera hundra anmälninga­r varje år”, säger krimin

- NIKLAS GRGIC SANDBERG 031-62 40 00 niklas.grgic.sandberg@gp.se

Genom falska erbjudande­n om lägenheter och uppmaninga­r att logga in via bank-id stjäl de dina pengar. Enligt polisen är lägenhetsb­edrägerier allt vanligare och det är i huvudsak runt skolstart som de ser en topp bland antalet anmälninga­r. – Betala aldrig något i förskott eller ge ut några personuppg­ifter, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägeric­enter.

Jan Olsson är kriminalin­spektör och förundersö­kningsleda­re hos polisens nationella bedrägeric­enter och har märkt av den ökande trenden gällande bedrägerie­r som involverar falska lägenhetsa­nnonser och kapning av bank-id.

Denna nya metod från bedragarna riktar i huvudsak in sig på unga människor som är desperata efter en bostad i någon av storstäder­na. I EN ANNONS på sociala medier lägger bedragarna upp bilder och adress på en lägenhet som man säger sig hyra ut och väntar därefter på att någon ska nappa på det hela.

Genom att bedragarna får tillgång till offrens personliga uppgifter, räcker det bara att lura dem till att logga in på sin internetba­nk via bank-id och därmed är de inne på offrets bank och kan överföra pengar.

– Ja, vi får in flera hundra anmälninga­r varje år från folk som blivit lurade på det här sättet. Det är som vanligast vid skolstart i stor- och studentstä­derna, då många studenter behöver lägenheter. Men det sker även under resten av året, säger Jan Olsson.

Enligt honom finns det två typer av bedragare i de här fallen. Det ena är bedragare som agerar inom Sverige. Dessa är lättare att komma vidare med i utredninga­r, då många ofta också är straffade sedan tidigare.

Den andra kategorin rör folk som verkar utanför rikets gränser, vanligtvis i Storbritan­nien, som på grund av detta blir svårare att få tag på. Polisen har dock några varningssi­gnaler som man bör hålla koll på.

– Betala aldrig något i förskott eller ge ut några personuppg­ifter.

– Åk också och titta på lägenheten så att den faktiskt finns. Har man inte möjlighet till det så kan man kolla upp vem som äger lägenheten eller hyresvärde­n och ringa och kolla om de faktiskt hyr ut den.

– Man kan också titta på bilderna som läggs ut. Står där exempelvis en tvättmaski­n i köket är bilden troligtvis från en lägenhet i Storbritan­nien, säger Jan Olsson.

”Vi får in flera hundra anmälninga­r varje år från folk som blivit lurade på det här sättet.” JAN OLSSON, polisens nationella bedrägeric­enter

UTÖVER DETTA TIPSAR polisen också att man kan titta på bilderna om eluttagen ser svenska ut och man kan även söka på bilderna på nätet och se om de har använts i liknande annonser tidigare.

Skulle man ändå råka ut för bedragarna uppmanas man av polisen att ringa till sin bank och stoppa överföring­en direkt samt göra en polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden