Volvo lockar nyanlända
”Vi har fått in bra och värdefull kompetens i organisationen”
EKONOMI: AB Volvo är mycket populärt bland nyanlända akademiker. Det visar statistik från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
Lastbilsjätten på Hisingen är mycket populär bland nyanlända akademiker. Det visar statistik från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva) som driver praktikprojektet Jobbsprånget. Iva driver sedan flera år Tekniksprånget, där ungdomar får praktikplatser för att testa ingenjörsyrket. Bakgrunden är att man vill säkra kompetensförsörjningen för de för Sverige viktiga teknikföretagen. Med de stora grupper nyanlända flyktingar och invandrare som kom till Sverige 2016 hörde flera företag och organisationer av sig till Iva och undrade om de inte kunde driva ett motsvarande projekt med praktikplats för nyanlända akademiker. Resultatet blev Jobbsprånget.
– Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sverige, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig på Jobbsprånget.
– Vi lärde oss mycket kring vad arbetsgivare vill ha av Tekniksprånget. Det handlar om aktiv matchning – arbetsgivare och praktikanter väljer varandra, man söker platser och det är inte någon som tilldelar en praktikplats. YRKESGRUPPERNA som ingår i Jobbsprånget är ingenjörer, ekonomer, arkitekter och naturvetare. Av de som gått praktikprogrammet hittills, som pågår under fyra månader, har 70 procent fått jobb.
– Enligt Svenskt Näringsliv kan de ta fem till tio år att få arbete för nyanlända. Det är förödande. Nyckeln till det här projektet är hastigheten – arbetsgivare vill inte sitta och vänta på en kandidat och man vill ha rätt kompetens. Och de nyanlända behöver komma ut i arbetslivet fort.
Det tillfredsställer det här projektet, säger Alexandra Ridderstad.
Under våren fick Iva in 5 737 ansökningar om praktikplatser hos de 150 arbetsgivare som deltar i projektet. Och några arbetsgivare var mycket populära, där de fem mest populära fick 36 procent av alla ansökningar. Och mest populär var AB Volvo.
– Volvo deltar på flera orter och med flera avdelningar i Jobbsprånget. Jag tror att en bakgrund till att det går så bra för Volvo kan ha att göra med att Volvo är vana vid mångfaldsfrågan – de är verksamma i många länder och det talas många olika språk i företaget, säger Alexandra Ridderstad.
Peter Grönberg, ansvarig för företagskultur och ledarskap på AB Volvo, konstaterar att praktikprojektet har fallit ut mycket väl.
– Vi har tagit emot 53 personer och tar emot ytterligare 30–40 personer till hösten. Jobbsprånget har fått ett gott rykte i organisationen, vi har fått in bra och värdefull kompetens i organisationen. 80 procent av dem som gjort praktik har fått jobb hos eller utanför Volvo efteråt.
Han betonar att företaget arbetar mycket med att ha en inkluderande kultur.
– Det handlar dels om en värdegrund om allas lika värde. Och dels om att vi har viktiga framtidsfrågor att ta itu med inom transportmedelsindustrin – det händer mer inom teknologin i form av självstyrande och elektriska fordon än sedan företaget startade. Det är en utmaning att lösa de problemen och då behövs en hög kollektiv intelligens. Där har vi en grundtro på att om det råder mångfald i organisationen, så blir vi bättre på att lösa de problemen.
”Jobbsprånget har fått ett gott rykte i organisationen, vi har fått in bra och värdefull kompeten” PETER GRÖNBERG
ansvarig för företagskultur och ledarskap på AB Volvo