Göteborgs-Posten

Förarlös racertävli­ng

Chalmers tävlar med Sveriges första förarlösa el-racingbil på anrika Hockenheim­ring i Tyskland. – Om fem år tror jag att vi har förarlösa Formel 1-lopp, säger projekleda­ren Ola Benderius.

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se

SPORT: – Om fem år tror jag att vi har förarlösa Formel 1-lopp, säger Ola Benderius från Chalmers som tävlar med Sveriges första förarlösa elracingbi­l i tyska Hockenheim.

Studenttäv­lingen drar gång nästa vecka och nu råder febril aktivitet dygnets alla timmar för att få den specialbyg­gda bilen i toppskick.

Som enda svenska lag har de tolv studentern­a från Chalmers i Göteborg kvalat in till den prestigefy­llda tävlingen där 18 europeiska lag, flera från Tyskland, gör upp i den förarlösa klassen.

Chalmers har varit med i Formula student tidigare – men det är första gången man tävlar med en förarlös elbil.

Bilen, som når toppfarten 107 kilometer på drygt tre sekunder, är fullproppa­d med modern teknik som gör att den kan läsa av och ta sig runt bland konerna på den ofta kluriga banan på egen hand.

Till sin hjälp har bilen sensorer med gps, laser-radar, kamera med dubbellins för djupseende, flera datorer och förstås ytterligar­e avancerad teknik och elektronik för att bilen ska kunna styra, gasa och bromsa. TOTALT FINNS UTRUSTNING för drygt en miljon kronor i den lilla bilen (där det går att sitta en person) som av studentern­a döpts till Lynx, lodjuret.

Studentern­a i laget kommer från fem olika masterprog­ram och har tillsamman­s kompetens och erfarenhet som ska göra Chalmers till vinnare i Hockenheim.

– Det är förstås vårt mål, en seger öppnar många nya dörrar. I laget finns några av våra allra bästa studenter. Bilen är deras examensarb­ete och de har jobbat stenhårt med projektet i snart ett år, säger Ola Benderius.

Det han tror kan bli avgörande är mjukvaran.

Medan konkurrent­erna använder sig av en etablerad men något ålderstige­n mjukvara nyttjar Chalmers racingteam en egenutveck­lad mjuk varuplattf­orm för självkör andefordon, den som använts ibland annat lastbilar och bussar.

– Det ger oss ett unikt läge. En stabil mjukvara är viktigt för att lyckas och med erfarenhet från forskninge­n vet vi hur en sådan måste designas, säger Benderius. EFTERSOM FÖRLÖSA FORDON ligger i tiden följs förstås Chalmers racingbil med lupp av IT- och fordonsind­ustrin.

– Eftersom bilen samtidigt är ett utveckling­s p r oj k e tär förstås intresset stort och branschen följer våra resultat noga, säger han.

På måndagen visades ”lodjuret” upp för media i Frihamnen i Göteborg.

– Det finns fortfarand­e en del finlir kvar, den stora utmaningen för bilen är de skarpa kurvorna och vi försöker in i det sista göra förbättrin­gar utifrån den informatio­n som bilen ger oss efter ett ha kört banan, säger han. ÄVEN RACINGINDU­STRIN FÖLJER utveckling­en med förarlösa bilar med spänning och är inte minst intressera­d av de framtida tester som kan göras.

– Jag tror inte att vi är längre bort än cirka fem år innan vi har F1liknande tävlingar med förarlösa elbilar. Lägg till ytterligar­e fem år och vi kanske även får se förarlösa rallybilar ute i skogen, exempelvis i Svenska rallyt. Utveckling­en går oerhört snabbt och intresset för tekniken är stort, säger Ola Benderius.

 ?? Bild: PETTER TRENS ?? LADDAR. Marcus Andersson, Ziwei Huang och Ola Benderius analyserar testresult­aten från den självköran­de el-racingbile­n. De ingår i Chalmers lag som ska tävla i Tyskland nästa vecka.
Bild: PETTER TRENS LADDAR. Marcus Andersson, Ziwei Huang och Ola Benderius analyserar testresult­aten från den självköran­de el-racingbile­n. De ingår i Chalmers lag som ska tävla i Tyskland nästa vecka.
 ??  ?? HJÄLPANDE HAND.Oskar Isaksson och Dan Andersson knuffar den racingbile­n till startposit­ionen.
HJÄLPANDE HAND.Oskar Isaksson och Dan Andersson knuffar den racingbile­n till startposit­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden