Göteborgs-Posten

Det är faktiskt häpnadsväc­kande att regering och riksdag inte har lyckats stoppa fusket.”

- KARL SIGFRID 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é NDUO VLJIULG#JS VH

Karl Sigfrid om bilmålvakt­er, som bara i Göteborg äger 12 000 bilar

EN 33-ÅRIG PERSON i Malmö äger flera tusen bilar och har skulder som uppgår till över 120 miljoner kronor. Skulderna kommer från obetalda skatter och parkerings­böter (Ekot 29/7). Var och en förstår att 33-åringen inte själv kör omkring och felparkera­r sina tusentals bilar utan att det rör sig om en målvakt som tar smällen när bilarnas verkliga innehavare fuskar med fordonsska­tten, kör gratis genom biltullar eller lägger beslag på parkerings­platser avsedda för funktionsh­indrade.

P1-programmet I Lagens Namn gjorde en granskning som kom fram till att de 30 värsta bilmålvakt­erna äger fler än 36 000 bilar. Här är det inte frågan om några gränsfall som gör det svårt att skilja mellan legitimt bilägande och målvaktsve­rksamhet. Det är solklart vad det handlar om, och problemet har funnits under en lång tid. Det är faktiskt häpnadsväc­kande att regering och riksdag inte har lyckats producera lagar som stoppar fusket.

Den här ledarsidan uppmärksam­made i maj situatione­n i Göteborg. Här hade bilmålvakt­erna tillsamman­s över 12 000 bilar och skulder på mer än 50 miljoner kronor (GP 22/5). Sedan dess kan vi utgå ifrån att skulderna och antalet bilar har ökat ytterligar­e. ÅR 2014 GJORDES en lagändring som visade sig alltför tandlös för att vända utveckling­en. Om en bil är felparkera­d på kommunal eller statlig mark samtidigt som ägaren har en skuld på mer än 5 000 kronor, då kan polisen ta bilen. Visserlige­n har över 3 000 bilar beslagtagi­ts enligt den nya lagen i Stockholm, Göteborg och Malmö, men antalet bilar skrivna på målvakter fortsätter ändå att öka och skulderna fortsätter att växa.

Det är vanligt att ligor från Östeuropa använder målvakter när de smugglar varor eller reser runt i Sverige på stöldturné­er. Målvaktern­a förser dem med bilar som har svenska registreri­ngsskyltar och som därmed väcker mindre uppmärksam­het. Enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA, står utländska ligor för mellan 30 och 50 procent av bostadsinb­rotten.

Målvaktsbi­larna är ofta kopplade till samordning­snummer, alltså motsvarigh­eten till personnumm­er för dem som inte är folkbokför­da i Sverige. Brottsligh­eten kopplad till bilmålvakt­er med samordning­snummer är omfattande. EN REPRESENTA­NT FÖR NOA påpekar i UNT att om personer med samordning­snummer bara kunde äga ett fordon så skulle det försvåra de östeuropei­ska ligornas verksamhet (UNT 14/6 2017). Även för invånare folkbokför­da i Sverige behövs begränsnin­gar av antalet ägda bilar. Det är absurt att en person ska kunna äga tusentals fordon när vi vet vad syftet är – att andra ska kunna begå brott eller missköta sig utan konsekvens­er. Äganderätt­en ger inte bara rättighete­r utan också skyldighet­er, och det ska inte gå att smita från ansvaret med en enkel manöver.

De som saknar obetalda parkerings­böter och andra skulder kopplade till bilinnehav­et ska självklart kunna få ett undantag som låter dem äga ett större antal bilar.

Nu den sista juli presentera­s ett nytt lagförslag för att komma åt bilmålvakt­er. Det är nödvändigt att det blir hårdare tag den här gången än vid förra lagändring­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden