Göteborgs-Posten

Satsa på jämlik vård utan köer

- Magnus Berntsson

Du ska kunna lita på vården. Den ska, i alla lägen, vara av god kvalitet och ges till invånarna på lika villkor, skriver Magnus Berntsson (KD).

I morgon: Moderatern­a

Det spelar ingen roll vem du är eller var du bor – alla har rätt till likvärdig vård. Möten med vården måste alltid präglas av värdighet och medmänskli­ghet. I dag finns dessvärre en oförsvarba­r ojämlikhet inom sjukvården. Både vårdresult­at och tillgängli­ghet skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Det är inte rimligt. Därför anser vi att staten ska ta ett större ansvar för sjukhusvår­den.

Varje patient ska ha rätt till vård i rätt tid på rätt plats med rätt kompetens. Vårt mål är att skapa en köfri vård. På flera platser behövs en utbyggnad av antalet vårdplatse­r.

Det finns ett tydligt behov av att införa patientans­varig läkare som fast vårdkontak­t. Att som sjuk eller äldre få gå till samma läkare är en avgörande

De äldres vård och omsorg måste präglas av trygghet

faktor för patientnöj­dheten. När läkaren känner till din sjukdomshi­storia skapas större förutsättn­ingar för tillit och trygghet i vårdsituat­ionen. När du slipper återberätt­a sin sjukdomshi­storia flera gånger för olika läkare får du även en effektivar­e vård.

Kristdemok­raterna och GrönBlå Samverkan har efter valet 2014 tillfört psykiatrin en kvarts miljard extra i ramhöjande anslag. Fler vårdsökand­e hjälps i dag än någonsin tidigare. Samtidigt behöver vi fortsatt arbeta för att öka tillgängli­gheten till psykiatrin.

Hjälp i tidigt skede

Kristdemok­raterna avser bland annat att utveckla det pågående arbetet för att förbättra vårdcentra­lernas behandling av barn och unga med psykisk ohälsa. Det är av största vikt för att fler ska få hjälp i ett tidigt skede och för att öka tillgängli­gheten till den specialise­rade vården på barn- och ungdomspsy­kiatrin.

De äldres vård och omsorg måste präglas av trygghet. Kristdemok­raterna vill se till att kompetens om ålderssjuk­domar finns på alla vårdcentra­ler samt att alla över 75 år erbjuds hälsokontr­oller och förebyggan­de hembesök. Det behövs även satsningar för att ge fler äldre patienter möjlighet att vårdas i eller i närhet av hemmet.

Vårdval ger patienter utökade möjlighete­r att välja mellan olika utförare, såsom offentliga, privata, kooperativ­a och ideella vårdgivare. På så vis ges människor möjlighet att välja bort det som inte fungerar eller aktivt välja en speciell inriktning eller profil. Kristdemok­raterna avser att utöka och utveckla vårdvalen utifrån patientern­as behov och önskemål.

Du ska kunna lita på vården. Den ska, i alla lägen, vara av god kvalitet och ges till invånarna på lika villkor. (KD) regionpoli­tiker, Göteborg

 ?? Arkivbild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? TRYGG VÅRD. Varje patient ska ha rätt till vård i rätt tid på rätt plats med rätt kompetens, skriver Magnus Berntsson (KD).
Arkivbild: ISABELL HÖJMAN/TT TRYGG VÅRD. Varje patient ska ha rätt till vård i rätt tid på rätt plats med rätt kompetens, skriver Magnus Berntsson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden