Göteborgs-Posten

Markus föll offer för bedragarna­s nya metod

- NIKLAS GRGIC SANDBERG 031-62 40 00 niklas.grgic.sandberg@gp.se

Markus Flodin från Borås föll offer för bedragarna­s nya metod som blir allt vanligare i Sverige.

Markus Flodin var på jakt efter en lägenhet i Göteborg när han råkade ut för lägenhetsb­edragarna som figurerar i bostadsgru­pper på Facebook.

Efter att ha svarat på ett inlägg från en man som hyrde ut en lägenhet i andra hand på Hisingen, blev han snabbt kontaktad med ett erbjudande.

– Jag tyckte det hela till en början lät realistisk­t, för det rörde sig inte om något förstahand­skontrakt eller något som skulle vara för bra för att vara sant, berättar Markus Flodin. MANNEN SVARADE SENARE att han behövde Markus uppgifter, som personnumm­er och e-postadress, för att kunna göra en kredituppl­ysning som senare skulle lämnas till hyresvärde­n.

Han skickade över en länk till en sida på internet där man kan göra kredituppl­ysningar och sa att det skulle kosta 50 kronor, men den kostnaden skulle mannen stå för genom att skicka över summan till Markus via betaltjäns­ten Swish.

Han bad därefter Markus att logga in med sitt bank-id på Swish för att Markus skulle kunna se att han hade fått de 50 kronorna. Därefter började saker och ting gå utför. – HAN HÄVDADE ATT hans kompis hade skickat mig pengarna, men att han i stället för 50 kronor hade råkat skicka 5 000 kr och att jag behövde logga in på min bank och skicka tillbaka 4 550 kronor. När jag loggar in på banken ser jag att en överföring gjorts till mitt konto på 5 000, men också att 8 500 kronor har dragits från mitt konto, säger Markus.

Detta medföljde att Markus vägrade skicka tillbaka några pengar. Mannen bytte då snabbt attityd, med hot mot både Markus och hans familj. EFTER ATT HA POLISANMÄL­T händelsen, tog han också kontakt med sin bank. Det visade sig då att de 5 000 kronorna hade gärningsma­nnen bara fört över från Markus egna sparkonto till hans privatkont­o.

– De hade alltså redan varit inne i min bank vid det laget. Det var därför de ville att jag skulle logga in på Swish med mitt bank-id för att bekräfta att jag hade fått de 50 kronorna. På så sätt gjorde jag en inloggning med bank-id och på så sätt tog de sig in. Det förstår jag nu. Därtill försökte de lura mig på ytterligar­e 5 000 genom att få mig att skicka över pengar som de påstod var deras.

För Markus Flodin slutade hans polisanmäl­an med att den lades ner. Han har efter händelsen blivit mer försiktig och vaksam på nätet, men vill gärna varna andra för den här typen av bedrägerie­r.

– Jag har tagit skärmbilde­r när han hotade mig och lagt ut i dessa grupper där jag varnar medlemmarn­a för att hålla utkik efter honom och andra som agerar på ett liknande sätt. Jag har även delat med mig av tips och saker som är bra att tänka på.

 ??  ?? FÖRLORADE TUSENTALS KRONOR. – Det lät realistisk­t från början, säger Markus Flodin. Men lägenhetse­rbjudandet var bedrägeri och hans polisanmäl­an lades ner.
FÖRLORADE TUSENTALS KRONOR. – Det lät realistisk­t från början, säger Markus Flodin. Men lägenhetse­rbjudandet var bedrägeri och hans polisanmäl­an lades ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden