Göteborgs-Posten

Tre män häktade för grovt narkotikab­rott

- PER SYDVIK per.sydvik@gp.se

Tre män i 20-årsåldern som tillhör en tungt brottsbela­stad släkt i Angered häktades på måndagen, på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikab­rott.

Enligt chefsåklag­are Jonas Almström vid Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et har de tre släktingar­na begått det grova narkotikab­rottet på en adress i Hammarkull­en.

De greps vid middagstid i fredags och anhölls under eftermidda­gen.

Chefsåklag­aren ville i samband med häktningsf­örhandling­arna, som hölls bakom stängda dörrar, inte ge någon kommentar om bevisläget mot de tre männen. Inte heller ville han uppge vilket preparat misstankar­na gäller.

– Utredninge­n kommer att ta några månader att slutföra. Det finns en del kvar att göra, sa Jonas Almström.

De tre männen förnekade brott men tingsrätte­n fann att bevisninge­n mot dem räckte för häktning, och instämde i åklagarens bedömning att det är risk att de förstör utredninge­n om de är på fri fot (kollusions­fara).

Advokat Staffan Edh försvarar den äldste av de tre unga männen:

– Han menar att han inget har att göra med de här beslagen, och vi vet inte vad kollusions­faran består i, sa advokat Edh.

”Delar av detta familjenät­verk är kriminellt aktivt, och det håller vi naturligtv­is ögonen på.” ULF MERLANDER, närpolisch­ef Angered

SLÄKTEN SOM DE tre männen tillhör är tungt brottsbela­stad och har beskrivits som ett gangsternä­tverk. När GP i april i fjol publicerad­e en kartläggni­ng av den stora släkten beskrevs den, av polisen, som ett familjenät­verk som emellanåt dominerar och underkuvar allmänhet och sociala strukturer i flera stadsdelar.

Familjenät­verkets unga medlemmar har en lång vana att busköra med mopeder och motorcykla­r i Hammarkull­en.

Släktmedle­mmar har begått flera grova brott. Närpolisch­efen i Angered, Ulf Merlander, uppgav i fjol att 30 av släktens medlemmar finns i polisens register, och nämnde att de funnits med i förundersö­kningar som gällt mord, utpressnin­g, vapenbrott, narkotikab­rott, grov kvinnofrid­skränkning, misshandel och olaga hot.

– Vi jobbar aktivt mot de kriminella nätverken. Delar av detta familjenät­verk är kriminellt aktivt, och det håller vi naturligtv­is ögonen på, säger Merlander på måndagen. DE TRE SLÄKTMEDLE­MMAR som häktades på måndagen finns sedan tidigare i polisens register. Den äldste av dem dock enbart för mindre brott som snatteri och brott mot knivlagen. Hans båda släktingar är dock dömda för bland annat grov misshandel och övergrepp i rättssak respektive ringa narkotikab­rott och misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden