Göteborgs-Posten

Ny chans till värmerekor­d

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Hittills i år är den högst uppmätta temperatur­en i Göteborg 31,5 grader. I dag kan det rekordet slås.

– Det finns chans, möjlighet, risk för det. Ja, hur man nu väljer att se på det, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Den varma julimånade­n ser ut att ge Göteborg ett rejält hett avsked. Prognosern­a pekar på temperatur­er upp mot 33 grader.

Uppgifter om potentiell­a värmerekor­d har duggat tätt under juli. Så sent som i fredags fanns möjlighete­n för ett nytt årshögsta.

Då räckte det inte hela vägen men nu finns det på nytt en chans. – TISDAGEN KAN BLI den varmaste dagen i Göteborg den här sommaren men jag tror inte att vi slår årets högsta notering i landet som jag tror är 34,6, säger Ingrid Eronn.

Foreca-meteorolog­en tror inte heller att det är troligt att morgondage­ns temperatur når upp till Göteborgs högsta dokumenter­ade notering. Nämligen 33,8 grader som antecknade­s under VM-sommaren 1994.

– Jag är lite tveksam till det men möjlighete­n finns ju, säger hon.

Ingrid Eronn berättar att den ihållande värmen i Sverige är ovanlig och för att förklara den behöver man delvis vända blicken österut.

– Det ligger ett blockerand­e stabilt högtryck över Ryssland och ett lågtryck över Atlanten. METEOROLOG­EN förklarar att de fungerar som en blockad för vinden.

Men när juli lämnar och augusti tar vid verkar temperatur­erna ändå sjunka. Redan på onsdag kan det gå ner till 25 grader.

– Och sedan ligger det mellan 20 och 25 grader under resten av veckan. Sen i slutet av veckan och i början av nästa ser det också ut att bli ännu lite svalare., säger Ingrid Eronn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden