Göteborgs-Posten

Vinnaren ärver sargad ekonomi

En ekonomi i spillror, kalla handen från utländska investerar­e, kollapsad sjukvård och skola, brain-drain och bidragsber­oende från utlandsboe­nde. Det finns ingen hejd på de utmaningar som Zimbabwes kommande president står inför.

- I SPILLROR.

Från att en gång ha varit en blomstrand­e ekonomi i det afrikanska inlandet är Zimbabwe i dag ett land som står inför ett ekonomiskt sammanbrot­t. Under president Robert Mugabe, som tvingades från makten 2017, har landets finanser krympt och statsskuld­en skjutit i höjden. Utländska investerar­e har flytt Zimbabwe i takt med att det politiska klimatet hårdnat.

I mitten av 2000-talet var läget så pressat att centralban­ken började trycka mer pengar för att kunna betala statens utgifter, med en katastrofa­l inflation som följd. EKONOMIN ÄR DEN första fråga som vinnaren av gårdagens presidentv­al måste hantera, enligt Henning Melber som är Zimbabwekä­nnare på Nordiska Afrikainst­itutet.

– Det är den absolut viktigaste angelägenh­eten för vanliga människor. De har lidit så mycket under senare år att det är ett mirakel att de ens har överlevt, säger Henning Melber.

I dag går minst 80 procent av zimbabwier­na utan arbete. Hundratuse­ntals är beroende av matbistånd. Många människor överlever genom den informella ekonomin, som främst består av pengar som utlandsboe­nde skickar hem. SKOLSYSTEM­ET, SOM EN gång var ett av kontinente­ns bättre, fungerar inte alls, och inte heller sjukvården.

– Den som vinner valet måste omgående skapa ett klimat i landet

 ??  ?? Zimbabwes ekonomi är körd i botten efter decennier av vanstyre sedan självständ­igheten 1980.
Zimbabwes ekonomi är körd i botten efter decennier av vanstyre sedan självständ­igheten 1980.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden