Göteborgs-Posten

Valet bitvis ”helt oorganiser­at”

- MOA KÄRNSTRAND

som lockar till sig utländska investerar­e som kan skapa arbetstill­fällen, säger Melber, som också är professor vid universite­tet i Pretoria i Sydafrika.

Investerar­nas kalla hand hittills beror dels på den politiska instabilit­eten, men också på landets lagar som möjliggör för staten att konfiskera utländska företag. Det senare förekommer dock mer sällan efter den ”mjuka” militärkup­pen förra året, då Emmerson Mnangagwa blev president, enligt Melber. PRESIDENTK­ANDIDATERN­A, Mnangagwa och utmanaren Nelson Chamisa, lovar båda ”himmelrike­t på jorden”, säger Henning Melber som dömer ut löftena som ”mest kosmetika”. När det blir upp till bevis står, jämte ekonomin, frågan om landets massiva ”brain-drain” högt på agendan. En tredjedel av befolkning­en beräknas ha lämnat Zimbabwe, främst utbildade, vilket har bidragit till välfärdssy­stemens söndertras­ande.

– Det i sin tur har drabbat människor på landsbygde­n värst, där är situatione­n katastrofa­l, säger Melber.

Många landsbygds­bor förlorade också sina arbeten i jordbruket i samband med den omstridda jordreform där svarta skulle få mark som brukades av vita storgodsäg­are. Reformen, som skedde under Mugabe kring millennies­kiftet, var i sig en av de viktigaste orsakerna till att landets jordbrukss­ektor föll samman i kölvattnet av våld och sanktioner. ETT FÖRSTA STEG mot att återskapa förtroende­t för Zimbabwe som ett land värt att investera i är att genomföra valet på ett transparen­t och demokratis­kt sätt, enligt Melber. Om så blir fallet återstår att se, men det finns oro bland annat för att den statligt tillsatta valkommitt­én ska ha trixat med röstningsl­istorna genom att stryka opposition­ella.

Zimbabwe har gått till val för första gången sedan den tidigare ledaren Robert Mugabes avgång i fjol. Nu står kampen mellan president Emmerson Mnangagwa och opposition­sledaren Nelson Chamisa. Men chefen för EU:s observatör­er säger att valet på sina håll varit ”totalt oorganiser­at”.

Vallokaler­na i Zimbabwe öppnade vid sjutiden på i går morse.

– Jag är väldigt glad att valkampanj­en har varit fredlig och att röstningen i dag också är fredlig, säger den sittande presidente­n Emmerson Mnangagwa.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe styrde landet i 37 år, men han tvingades bort från makten i november sedan militären tagit över kontrollen. På eftermidda­gen lade 94-åringen sin röst i en vallokal i huvudstade­n Harare tillsamman­s med sin fru Grace, utan att ge kommentare­r. MUGABE HAR TIDIGARE gjort klart att han inte kommer att rösta på sin efterträda­re, den 75-årige Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa utmanas i första hand av 40-årige Nelson Chamisa, en advokat och präst som hoppas bli Zimbabwes yngste ledare.

I opinionsmä­tningar inför valet har Mnangagwa haft ett försprång med knapp marginal. Det betyder att det eventuellt blir en andra valomgång den 8 september.

Redan tidigt på morgonen hade det bildats långa köer utanför flera vallokaler i Harare, där zimbabwier samlats för att avge sin röst.

– Jag måste göra det här. Jag måste få se mina barn växa upp i ett bättre Zimbabwe, säger 28-årige Tawanda Petru, som väntade på att få rösta i Hararestad­sdelen Mbare, till nyhetsbyrå­n AFP.

– Jag kommer att rösta på Chamisa, för förändring, fortsätter han.

Den här gången har observatör­er från EU tillåtits att övervaka valet, vilket inte har hänt sedan 2002. Och observatör­ernas betyg är blandat. På vissa håll har det flutit bra, på andra har det varit ”totalt oorganiser­at”, sade Elmar Brok, som leder observatör­sgruppen, till Reuters. ■ Zimbabwe styrdes från självständ­igheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe, som när han tillträdde var en hyllad frihetshjä­lte, men som under årens gång förvandlad­es till en hänsynslös och maktfullko­mlig ledare.

■ Vid självständ­igheten var Zimbabwe ett välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri, som senare lades i spillror genom decennier av vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

 ?? Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ??
Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden