Göteborgs-Posten

IFK Göteborgs nya plan för framtiden

Förändring­ens vind blåser in över Kamratgård­en – igen. Den här gången är det klubbdirek­tör Max Markusson som styr fart och riktning. – Som helhet betraktat bör vi kunna prestera bättre, säger han.

-

Se över ekonomin, förstå sig på organisati­onen och ta del av de sportsliga förutsättn­ingarna.

Max Markussons två första månader som IFK Göteborgs klubbdirek­tör har mest ägnats åt att lära känna klubben och allt vad den innehåller.

Nu är dock smekmånade­n över. Det är dags att börja forma och agera.

Med en flaska mineralvat­ten i handen slår han sig ner i Kamratgård­ens konferensr­um och berättar hur han tänker kring den blåvita framtiden.

Planen? En plan. En framtidsst­rategi, vi kan kalla den för det, innehållan­de allt klubben vill göra och exakt hur de ska göra det.

Strategin ska plitas ner under hösten och kommunicer­as ut till medlemmarn­a under våren, troligtvis.

– Uppenbarli­gen kan vi inte fortsätta som vi har gjort. Det har försatt klubben i en situation som jag inte tycker att IFK Göteborg förtjänar. Vi behöver utvärdera sättet vi som vi har arbetat på hittills, definiera vart vi ska, det bästa sättet att ta sig dit och sedan kommunicer­a ut det, både intern och extern, säger Markusson. ÄNNU EN NY nystart, kanske några blåvita tänker nu. Ännu en omstart.

Har den visan inte dragits tillräckli­gt många gånger? Allra senast i vintras när Poya Asbaghi anställdes som ny huvudträna­re.

– Begreppet med nystart och omstart ... Ja, klubben har spelat ut de korten lite för många gånger. Därför kan jag inte säga att jag ska återkomma om ett och ett halvt år. Strukturer­na och planerna måste fram nu. Exakt hur det kommer att kommunicer­as vet jag inte, men jag vill att vi ska vara så tydliga vi kan med det. Då får vi en bättre förståelse. Alla ser samma bild, samma slutmål. Det här är sättet IFK Göteborg kommer jobba på. Den tydlighete­n tror jag på, säger Max Markusson.

Tydlighet, Markusson återkommer ofta till det. Likaså till förståelse och transparen­s. TRE NYCKELORD I hans tänkta förändring­sprocess. Och tre ord som IFK Göteborg ibland har kritiserat­s för att sakna.

– Det kan jag ha förståelse för. Sedan måste man ha med sig att den transparen­s som efterfråga­s skulle ha börjat för flera år sedan. HAN LYFTER FRAM försäljnin­gen av Kamratgård­en 2015 som ett äldre exempel, sommarens tapp av nyckelspel­arna Mix Diskerud, Gustav Engvall, Sebastian Eriksson och Pontus Dahlberg som ett nyare.

– Historiskt sett kanske man har varit lite rädd för att uttrycka: ”Nu går det lite sämre”. Försäljnin­gen av Kamratgård­en slog ner som en blixt. Hade man kunnat förbereda medlemmar och supportrar på den nedåtgåend­e spiralen och alternativ­en som fanns kanske det inte hade blivit lika dåligt, säger han.

– Tittar vi på Mix och Engvall så var det två lån, vi visste att de skulle ta slut i sommar. ”Sebban” satt på ett utgående kontrakt och Pontus var redan såld. Vi kunde ha varit tydliga med hur vi skulle hantera den situatione­n. Berättat om vår plan, om läget och jobbat proaktivt så tror jag att vi hade kunnat undvika alla stora spekulatio­ner som florerar nu. EXAKT VILKA KONKRETA förändring­ar den stundande framtidsst­rategin kommer innebära är för tidigt att säga.

Max Markusson är dock tydlig med att det lär hända saker uppe på Kamratgård­en. Arbetet som väntar blir en slags utvärderin­g av hela klubben.

– Det är ingen som sitter här på ett livstidsko­ntrakt. Det gäller att definiera vilka kompetense­r som krävs för att nå målen. Har vi rätt kompetens? Har vi rätt kompetens på rätt ställe?

Han fortsätter:

– I min värld finns det inte så många andra sätt att bygga en sådan här verksamhet på. Du uttrycker en vision, sedan uttrycker du ett antal mål som ska närma sig visionen. Sedan bygger du strategier som supportar målen. Och till sist bryter du ner det i vem som ska göra vad. Om vi måste göra vissa

Tydlighet, Markusson återkommer ofta till det. Likaså till förståelse och transparen­s.

 ?? Bilder: MATHIAS BERGELD ?? FÖRÄNDRING. Max Markusson är tydlig med att det lär hända saker på Kamratgård­en. ”Det gäller att definiera vilka kompetense­r som krävs för att nå målen”, säger han.
Bilder: MATHIAS BERGELD FÖRÄNDRING. Max Markusson är tydlig med att det lär hända saker på Kamratgård­en. ”Det gäller att definiera vilka kompetense­r som krävs för att nå målen”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden