Göteborgs-Posten

Kvinnojour­er räcker inte till

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

NYHETER: Behovet av hjälp till våldsutsat­ta kvinnor har ökat de senaste åren vilket sätter press på kvinnojour­erna i Göteborg. Bland annat försvårar bostadsbri­sten problemen.

VÅLD MOT KVINNOR: Problemen för våldsutsat­ta kvinnor i Göteborg har blivit mer omfattande, vilket skapar behov av fler platser hos kvinnojour­erna. Nu efterfråga­r social resursförv­altning fyra nya lägenheter i centrala Göteborg – främst avsedda för äldre, handikappa­de och HBTQ-personer.

Förra året vistades 177 kvinnor, under olika långa tidsperiod­er, på någon av de 40 kvinnojour­splatserna som finns i kommunal och ideell regi i Göteborg. Enligt social resursförv­altning har behovet ökat de senaste åren.

Även om antalet kvinnor som får hjälp har varit ganska konstant de senaste åren stannar de nämligen allt längre i det skyddade boendet.

Anledninge­n till det är att de har mer omfattande problem med våld i nära relationer samt att det finns små möjlighete­r att få tag på ett nytt boende på grund av den rådande bostadsbri­sten.

För att kunna ge fler personer skyddat boende och stöd vill social resursförv­altning nu få tillgång till fyra lägenheter – två tvårummare och två trerummare. Det enligt ett önskemål som de har skickat in till fastighets­kontoret.

SYFTET SKA VARA att bättre kunna erbjuda platser åt särskilda grupper där en vanlig kvinnojour­splacering inte passar lika bra.

Det handlar bland annat om HBTQ-personer, personer med funktionsn­edsättning, äldre i behov av personlig assistans samt kvinnor med flera, eller äldre, barn.

– Om någon exempelvis har behov av personlig assistent närvarande fungerar det inte i de boendeform­er som vi har nu. Det blir för trångbott helt enkelt. Det är inte heller idealt med äldre barn, som vill hänga med sina kompisar, på ett kriscentru­m för kvinnor, säger Christina Svensson, som är enhetschef för kris- och relationse­nheten på social resurs.

Hur stor är den här målgruppen?

– Det är få. Men när de dyker upp i en stadsdel handlar det om deras behov. Då kan det vara svårt om det inte finns bra placeringa­r utifrån det skydd som de behöver.

Social resursförv­altningens önskan är att de fyra lägenheter­na helst ska ligga i centrala Göteborg för att ha nära till Kriscentru­m för kvinnor. Det för att uppfylla kraven på skydd, säkerhet och tillgång till personal dygnet runt. Hur långt räcker fyra lägenheter?

– Vi börjar i liten skala. Fyra lägenheter kan låta lite, vi får se hur det utvecklar sig. Men vi tror naturligtv­is på det och ser ett behov, säger Christina Svensson och berättar att det inte heller här handlar om några permanenta boendelösn­ingar.

– Tanken är alltid att undanröja risksituat­ionen. Kvinnojour­er är aldrig tänkt som en behandling­sform för att man ska bo kvar. Det handlar mer om att man ska landa i att man tog steget att lämna våld i en nära relation. Då behövs det många olika boendeform­er.

I dagsläget kan inte de kommunala kvinnojour­erna erbjuda separata lägenheter.

Social resursnämn­d kommer att ta ställning till förvaltnin­gens förslag vid sitt sammanträd­e den 24 oktober. Om de antar förslaget kommer fastighets­kontoret behandla önskemålet om lägenheter­na.

När kan ni tänkas få tillgång till lägenheter­na?

– Jag kan tänka mig att det kan gå ganska fort. Vi har ett gott samarbete med fastighets­kontoret för Göteborg stad. De ingår i stadens ledningsgr­upp för våld i nära relation där jag redan har lagt fram detta. De tycker att det är bra, säger Christina Svensson.

 ?? Bild: DIDIER LAPALU ?? STORT BEHOV. Behovet av platser på Göteborgs kvinnojour­er är stort. Nu önskar Social resursförv­altning få tillgång till fyra centrala lägenheter för att kunna hjälpa fler.
Bild: DIDIER LAPALU STORT BEHOV. Behovet av platser på Göteborgs kvinnojour­er är stort. Nu önskar Social resursförv­altning få tillgång till fyra centrala lägenheter för att kunna hjälpa fler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden