Göteborgs-Posten

”Sverige borde inte ge en enda svensk skattekron­a till den patriarkal­a och misogyna tanzaniska staten”

Jenny Sonesson

- JENNY SONESSON

SEDAN FEM DECENNIER är Tanzania en av de främsta mottagarna av svenskt utlandsbis­tånd. När Sverige får en ny regering måste nästa biståndsmi­nister ryta ifrån så det hörs till presidentp­alatset i Dar es Salaam

I den svenska samarbetss­trategin för Tanzania understryk­s att mänskliga rättighete­r ska genomsyra svenskt bistånd. Därför måste vi diskutera det sorgliga faktum att gravida skolflicko­r slängs ut ur landets skolor. Åtskilliga av dessa graviditet­er är resultatet av barnäktens­kap och sexuella övergrepp.

Eleverna har två val: fullfölja graviditet­en och gå miste om utbildning eller genomgå en riskabel olaglig abort med livet som insats. Det är ett val som inget barn ska behöva göra.

Förra året lovade Tanzanias president John Magufuli att så länge han är landets president ska inga skolflicko­r som blivit med barn få lov att återvända till skolan eftersom de uppvisat ett ”omoraliskt beteende”.

TANZANIA HAR EN av de högsta siffrorna för tonårsgrav­iditeter i världen vilket hänger samman med att abort är förbjudet, och preventivm­edel liksom sexualuppl­ysning är sällsynt. En undersökni­ng utförd av landets statistikb­yrå visade att åren 2015 och 2016 hade över 20 procent av de tanzaniska flickorna mellan 15 och 19 år fött barn (Reuters 29/6 2017).

Enligt Amnesty Internatio­nal har uppskattni­ngsvis 14 000 skolflicko­r i Tanzania relegerats bara mellan 2003 och 2006 för att de blivit gravida. Den amerikansk­a organisati­onen Center for Reproducti­ve Rights beräknar att mer än 55 000 flickor har nekats utbildning på grund av graviditet mellan 2003 och 2013.

Mellan 2013 och 2019 ska det svenska biståndet till Tanzania uppgå till runt 5 miljarder svenska kronor enligt Sidas resultatst­rategi. Det är således inga små summor Sverige ger den tanzaniska staten.

På Sidas hemsida framkommer det att ”budgetstöd är den biståndsfo­rm som Tanzanias regering föredrar”. Tanzania har sedan många år fått en stor del av det svenska biståndet i form av generellt budgetstöd.

DET INNEBÄR ICKE-ÖRONMÄRKTA pengar direkt in i statskassa­n. Sveriges generösa kravlöshet är stötande när det är ett välkänt faktum att Tanzania samtidigt har strypt tiotusenta­ls gravida tonåringar­s möjlighet att få en utbildning.

Förra sommaren utlöste ett uttalande av Frankries president, Emmanuel Macron, en debatt om Afrikas framtid. Under en pressträff vid ett G20-toppmöte fick han frågan om inte kontinente­n förtjänar ekonomisk Marshallhj­älp av samma slag som USA gav efterkrigs­tidens Västeuropa.

Macron ställde sig avvisande och hävdade att ösa miljarder euro över Afrika inte är lösningen på problemet med svaga stater, korruption och befolkning­sökning (Independen­t 11/7 2017). Sverige borde ta till sig av den franske presidente­ns ord. Att ställa krav är att bry sig om mänskliga rättighete­r.

Sida skriver på sin hemsida att utbildning stärker demokratin i Tanzania. Därför borde Sverige inte ge en enda svensk skattekron­a till den patriarkal­a och misogyna tanzaniska staten så länge landets flickor berövas skolgång. Det är feministis­k solidarite­t i praktiken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden