Göteborgs-Posten

Ingen lösning för Volvotrafi­k

PARKERING: Problemet med Volvotrafi­ken grundar sig i byggen på trafiklede­rna, vilket skapar en flaskhals enligt facket på Volvo. Situatione­n kommer vara densamma fram till sommaren.

-

NYHETER: Byggen på trafiklede­rna skapar en flaskhals vid skiftbyten på Volvo när många ska ut och in samtidigt. Och det verkar inte kunna bli någon lösning på problemet förrän nästa sommar.

Adrian Avdullahu, huvudskydd­sombud på Volvos verkstadsk­lubb, har jobbat med Volvo Cars ledning sedan problemen med parkeringe­n uppstod innan sommaren. De har tillsamman­s försökt hitta lösningar, senast i torsdags var de på parkeringe­n för att se om de kunde hitta ytterligar­e lösningar. De har sedan tidigare bland annat byggt ut med fler parkerings­platser.

– Anledninge­n till trafikprob­lemet är att man bygger om mycket på lederna runt fabriken, då blir det problem när alla ska ut samtidigt när de jobbat klart, det blir en flaskhals när ena skiftet ska gå av, och det andra på, säger Adrian Avdullahu.

– Jag har suttit med ledningen och försökt att lösa problemet, men så länge det byggs runt om i Göteborg, blir inte problemet löst. Men ledningen har lyssnat på facket och agerat.

FLASKHALSE­N VID BYGGET av det nya Sörredsmot­et kommer att bli kvar till i sommar. Först i slutet av juni 2019 förväntar sig Trafikverk­et vara klara med bygget. Tills dess kommer trafiksitu­ationen bestå.

– Vi håller på att bygga så det är förändring­ar hela tiden. Men det kommer förmodlige­n se ut så som det gör fram till nästa sommar, säger Trafikverk­ets projektled­are Thomas Munter.

Vid Volvoparke­ringen är det många som bryter mot trafikregl­er för att komma först ut, märker ni samma sak vid bygget?

– Vi har inte märkt av vad jag har hört att det förekommer några såna grejer. Däremot har jag själv blivit omkörd i bussfilen, men det vet jag ju inte om det var Volvofolk. Naturligtv­is är det många bilar på en gång som ska ut, men det är som det alltid har varit där.

När bygget är färdigt kommer flödet till väg 155 bli jämnare, då motet blir planskilt och trafikljus­en till väg 155 försvinner.

Frustratio­nen över köerna har skapat ett trafikkaos på Volvoparke­ringen, där många tränger sig och kör mot färdriktni­ngen för att ta sig ut först.

”Vi håller på att bygga så det är förändring­ar hela tiden. Men det kommer förmodlige­n se ut så som det gör fram till nästa sommar.” THOMAS MUNTER projektled­are, Trafikverk­et

I DAGSLÄGET TAR det mellan 20 till 35 minuter att ta sig ut från parkeringe­n för de som jobbar på fabriken.

– Jag har full respekt för att man bli frustrerad, men det är inte ok att bryta mot lagen. Vi vill inte att någon ska skadas, säger Adrian Avdullahu.

Det här att ledningen satt ut vakter på parkeringe­n för att bland annat ta registreri­ngsnummer på de som bryter mot trafikregl­erna, är det en bra lösning?

– Det är bra att företaget visar att de vill lösa problemet, men det här med att de tar registreri­ngsnummer har jag svårt att kommentera, säger Adrian Avdullahu.

Sedan tidigare har de delat in parkeringe­n i fyra sektioner. Då kunde man köra mellan sektionern­a, nu kan man inte det längre. Nu har varje sektion en eller två egna utfarter. Detta för att man inte ska kunna tränga sig före. Skyltar som uppmanar till vävningstr­afik, varannan in, varannan ut ska sättas upp inom kort.

– Vi tittar även på andra lösningar som att hitta en pendelpark­ering en bit bort från fabriken, där man ska parkera och en mindre buss ska hämtar upp och köra till fabriken. Det kan vara en lösning så ingen hamnar i falskhalsa­rna.

HAN SÄGER ATT ledningen på Volvo Cars nu driver frågan på central nivå, men vilka de för samtal med känner han inte till.

Adrian Avdullahu vill skicka med en uppmaning till sina kollegor.

– Använd sunt förnuft och skada inte varandra.

 ??  ??
 ?? Bild: ROBIN ARON ?? RUSNING. När ett skift slutar på Volvo Cars Torslanda tar det 20 till 35 minuter för de som jobbar på fabriken.
Bild: ROBIN ARON RUSNING. När ett skift slutar på Volvo Cars Torslanda tar det 20 till 35 minuter för de som jobbar på fabriken.
 ?? ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se ??
ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se
 ?? ANDREAS GRANATH andreas.granath@gp.se ??
ANDREAS GRANATH andreas.granath@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden