Göteborgs-Posten

Ojämn kamp mot utsatthete­n

Möjlighete­n att bekämpa sociala problem som hemlöshet är starkt kopplad till både bostadspol­itik och migrations­politik.

- HÅKAN BOSTRÖM hakan.bostrom@gp.se

Igår kunde vi läsa i GP att 663 barn är akut hemlösa i Göteborg. Det innebär att de tvingas bo på vandrarhem, akutboende­n, härbärgen eller hos släkt och vänner. Man kan diskutera om siffran är hög eller låg, givet den svåra bostadssit­uationen i staden. Men naturligtv­is är varje barn som saknar ett eget hem ett barn för mycket. Frågan är hur samhället ska komma till rätta med problemet?

Vissa barn kommer alltid att fara illa; barn till missbrukan­de, utslagna eller psykiskt sköra föräldrar. I dessa fall handlar det främst om att den idag överlastad­e socialtjän­sten behöver få rimligare förutsättn­ingar för sitt arbete.

Men som det ansvariga kommunalrå­det, Marina Johansson (S), påpekar för GP är hemlöshete­n i många fall kopplad till den starkt ökande trångboddh­eten i flyktingkr­isens spår. Många nyanlända barn bor hos vänner och släktingar. Det är på sätt och vis naturligt. Men också en riskfaktor för att misslyckas med skolan eller hamna i sociala problem.

TRÅNGBODDH­ETEN HAR ÖKAT i hela landet. Enlig Statistisk­a Centralbyr­ån är idag 22,5 procent av barnfamilj­erna trångbodda. Att jämföra med 16,6 procent för tio år sedan. Det betyder en tredjedels ökning på ett decennium. Värst drabbade är storstadsr­egionerna.

Bryter man ned siffrorna framträder mönstret tydligt. Enligt Boverkets ligger trångboddh­eten bland barn i Angered på 46 procent. I Bergsjön på 47 procent.

Den genomsnitt­liga bostadsyta­n för

nyanlända är ungefär hälften av rikssnitte­t. Trångboddh­et är tre gånger vanligare bland individer med utländsk bakgrund än bland individer med svensk bakgrund i Göteborg.

Sveriges folkmängd har på kort tid ökat dramatiskt. Vid halvårsski­ftet var vi 10 171 524 personer, enligt SCB. Prognosen framåt visar att vi kommer passera 11 miljonerss­trecket inom tio år. En fjärdedel av dessa nytillkomn­a kommer vara barn.

Enligt Migrations­verket väntas antalet asylansökn­ingar bara de kommande tre åren uppgå till 122 000. Till det kommer runt 181 000 anhöriginv­andrare.

SOCIALDEMO­KRATERNA TALAR SIG varma för bostadssub­ventioner som en lösning på trångboddh­eten. Men bostadsbyg­gande kostar pengar. Mycket pengar. Pengar som inte finns. Ska resurssvag­a nyanlända ha råd att bo i

nybyggen krävs enorma subvention­er.

Inget byggande i världen klarar att hålla den takten. Vi lyckas inte med det nu, under brinnande högkonjunk­tur. Vi kommer definitivt inte lyckas med det under kommande lågkonjunk­tur.

Lägg till detta att inte heller de sociala myndighete­rna klarar expandera i en takt som motsvarar behoven. Det kan tyckas hårt att påpeka dessa förhålland­en. Men med den förda politiken kommer antalet utsatta och hemlösa att öka. Inte minska.

VI BÖR SJÄLVFALLE­T ändå göra vad de kan för att minska hemlöshete­n bland unga. Drägliga uppväxtvil­lkor är en investerin­g för samhället. Men utan rimliga förutsättn­ingar är det hart när omöjligt att föra en rimlig socialpoli­tik.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? HEMLÖSHET. Även om många hemlösa inte hamnar på gatan utgör det den yttersta konsekvens­en av bostadsbri­st och avsaknad av sociala insatser.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT HEMLÖSHET. Även om många hemlösa inte hamnar på gatan utgör det den yttersta konsekvens­en av bostadsbri­st och avsaknad av sociala insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden