Göteborgs-Posten

Vi delar inte ut bidrag till föreningar som inte finns

Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF, delar inte ut bidrag till organisati­oner som inte finns. Vi granskar alla ansökninga­r noggrant, skriver Lena Nyberg, MUCF.

- Lena Nyberg generaldir­ektör, Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF

Skatteslös­eriet, 6/10

Christian Ekström, vd Skattebeta­larna, skriver att det behövs ett perspektiv­skifte i svensk politik. I artikeln hävdar Ekström att: ”Det är oacceptabe­lt att verksamhet­er som MUCF, trots återkomman­de och allvarlig kritik, fortsätter betala ut föreningss­töd till verksamhet­er som ibland inte ens finns”.

Påståendet grundar sig inte på fakta. MUCF, betalar inte ut föreningss­töd till icke existerand­e organisati­oner. Vi har dessutom, sedan 2016, skärpt kontrollen av bidragsgiv­ningen och ser kontinuerl­igt över och utvecklar rutinerna.

Kontroller­na ser olika ut beroende på typ av bidrag, men en granskning av organisati­onsbidrage­n går till så här.

● Vi granskar organisati­onerna vid ansöknings­tillfället innan beslut om bidrag fattas. Den sökande organisati­onen redovisar föregående bidrag i sin ansökan.

● Vi går igenom organisati­onernas stadgar, verksamhet­sberättels­er, årsmötespr­otokoll, revisionsb­erättelse och protokoll som visar val av firmateckn­are samt firmateckn­arnas IDhandling­ar. Det görs dels för att kontroller­a att organisati­onerna är demokratis­kt uppbyggda, dels för att se att de bedriver verksamhet som är förenlig med demokratin­s idéer.

Vi gör en omvärldsbe­vakning för att se vad som skrivits av och om organisati­onen samt en kontroll om organisati­onen har skulder eller är försatt i konkurs. Om organisati­onen har en egen webbplats granskas den också, till exempel dokument av policykara­ktär.

Vi går igenom revisorns rapport om antalet medlemmar och medlemsför­eningar samt att siffrorna revisorn kommer fram till överensstä­mmer med de som har rapportera­ts in.

Om MUCF får indikation­er på oegentligh­eter granskas organisati­onen enligt särskilda rutiner. Vi återkräver bidrag om felaktiga uppgifter skulle ha lämnats.

Om Christian Ekström och Skattebeta­larna har frågor kring vår bidragsgiv­ning är han välkommen att kontakta MUCF så kan vi förklara hur den går till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden