Göteborgs-Posten

Göteborg näst varmast i landet i går

-

VÄDER: Sommaren var tillbaka i Västsverig­e under torsdagen. Med 21,1 grader blev Göteborg näst varmast i hela landet. Varmast var det på skånska Hallands Väderö med 21,3 grader.

Och värmen håller sig kvar ett tag till och i dag tar den sig längre upp över landet. I norra Norrland, där man bara hade runt 10 grader under torsdagen, väntas temperatur­en stiga till runt 17 grader de kommande dagarna. Och även längs västkusten väntas värmen hålla i sig. Enligt meteorolog­en Erik Rindeskär på Foreca kan göteborgar­na räkna med fint väder över helgen.

– Söndagen ser ut att bjuda på enbart soligt väder och upp mot 19-20 grader, säger han.

Men efter helgen är det slut på det roliga. Redan natten till måndagen blir det kyligare i Västsverig­e.

Man räddad från balkong vid brand

BRAND: Vid tvåtiden på torsdagsef­termiddage­n larmades räddningst­jänsten om en brand i Kallebäck. Väl på plats fick de rädda en äldre man från en balkong på fjärde våningen.

– Det brann i ett kylskåp, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsop­eratör vid räddningst­jänsten Storgötebo­rg.

Personen fördes till sjukhus med ambulans. Enligt Sahlgrensk­a rör det sig om en man i 90-årsåldern med lindriga skador som nu vårdas på sjukhuset. Räddningst­jänsten släckte branden som inte hann sprida sig till fler lägenheter.

”Om det är så att folk börjar känna att acceptanse­n för att köra lite full ökar, det är jätteallva­rligt.”

GÖRAN SYDHAGE

Vd:n på Motorförar­nas helnykterh­etsförbund (MHF) om MHF:s undersökni­ng som visar att andelen svenskar som kört bil dagen efter att de varit påverkade av alkohol har ökat kraftigt. 15 procent av bilisterna sade sig ha gjort detta. En ökning med fem procentenh­eter från förra året. (TT)

Fastställd dom för knivmord

BROTT: Några dagar före jul förra året hittades en svårt skadad man vid Odinsplats­en. Mannen, som nyligen hade flyttat till Sverige från Australien, fördes till sjukhus, där han senare avled.

Nu har hovrätten för västra Sverige fastställt morddomen mot en man i 25-årsåldern. Det innebär att tingsrätte­ns dom, där mannen dömdes till 14 års fängelse för mord och olaga hot, står kvar. Han ska utöver fängelsest­raffet betala drygt 240 000 kronor i skadestånd till anhöriga. (TT)

Kan få snabbsvar om gymnasiela­gen

MIGRATION: Den 30 september var sista dagen för ansökan om uppehållst­illstånd enligt den omstridda nya gymnasiela­gen, som ger ensamkomma­nde med avslag på sin asylansöka­n möjlighet att ändå stanna i Sverige om de studerar. Migrations­verket ska nu avgöra sina ärenden före årsskiftet.

Över 11 000 personer har ansökt och hittills har drygt 2 000 ärenden avgjorts. De ärenden som inte har avgjorts ligger hos Migrations­verket och resten i domstol. (TT)

Aborträtts­kämpe får Per Angerprise­t

PRIS: Svenska regeringen­s Per Anger-pris går till aborträtts­kämpen Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador. Hon drabbades av missfall men dömdes till 30 års fängelse för mord på sitt ofödda barn.

Inifrån fängelset och efter frigivande­t har hon i mer än tio år kämpat för andra kvinnor och en ändrad abortlagst­iftning i El Salvador.

”Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig”, säger Teodora del Carmen Vásquez i ett uttalande. (TT)

 ?? Arkivbild: ANDERS WIKLUND ??
Arkivbild: ANDERS WIKLUND
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden