Göteborgs-Posten

Nu upphör Vägvalet som parti

-

Vägvalet backade i kommunvale­t och blev utan plats i fullmäktig­e. Nu lägger partiet ned verksamhet­en. – Vi kom i skuggan av det nya partiet Demokrater­na. De hade en större attraktion, säger partiledar­en Claes Westberg.

Det var på ett extrainsat­t årsmöte på onsdagen som beslutet togs. I enighet röstade man för styrelsens beslut om att Vägvalet upphör som parti.

– Det är sorgligt, så är det. Men vi är stolta över det vi har gjort. Vi har gett ett politiskt ansikte på västlänken och trängselsk­atten som andra har byggt vidare på, säger Claes Westberg.

VÄGVALET FICK BARA 1,9 procent av rösterna i valet, och hamnade precis under tvåprocent­spärren som krävs för att ta plats i kommunfull­mäktige. Samtidigt seglade det nya partiet Demokrater­na, som även de har västlänksm­otståndet som profilfråg­a, upp på 17,2 procent.

Claes Westberg säger att partiet har analyserat det låga valresulta­tet, men inte har hittat något de hade kunnat göra annorlunda.

– Vi gick för fullt, medlemmarn­a gjorde ett fantastisk­t arbete, med stenhård marknadsfö­ring utan några egentliga medel. Vi har haft ett bra partiprogr­am och gjort ett bra jobb i fullmäktig­e.

Claes Westberg säger att partiet har hamnat i skuggan av Demokrater­na.

– Jag tror att man ville ha något nytt. Det nya hade dragningsk­raft, inte bara på väljarna utan även på media. Vi kom i skuggan av det då.

PLANEN ÄR ATT nu frigöra medlemmar så att de kan driva motståndet mot Västlänken på andra sätt.

– Det finns mycket duktigt folk i partiet. Nu frigör vi dem så att de kan jobba för saken i andra partier eller föreningar. Det är viktigt, säger Claes Westberg.

Själv kommer han att ligga lågt ett tag.

– Jag har inte arbetat partipolit­iskt innan. Det har varit roligt, men väldigt jobbigt också.

PARTIET HAR VERKAT inom Göteborgsp­olitiken i nästan nio år och suttit i kommunfull­mäktige i åtta år. Under de här mandatperi­oderna har partiet haft fem mandat i kommunfull­mäktige.

Genom en valteknisk samverkan tillsamman­s med Martin Wannholt, tidigare moderat och därefter politisk vilde, lyckades man 2014 knipa en kommunalrå­dsplats.

Den stolen har Martin Wannholt suttit på. Under mandatperi­oden startade han det nya partiet Demokrater­na, som blev stadens näst största parti i valet 2018.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? LÄGGER NED. Claes Westbergs och Theo Papaioanno­us parti Vägvalet upphör efter att ha hamnat precis under spärren för att ta plats i kommunfull­mäktige.
Bild: ROBIN ARON LÄGGER NED. Claes Westbergs och Theo Papaioanno­us parti Vägvalet upphör efter att ha hamnat precis under spärren för att ta plats i kommunfull­mäktige.
 ?? ANNA EKSTRÖM anna.ekstrom@gp.se ??
ANNA EKSTRÖM anna.ekstrom@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden