Göteborgs-Posten

Förundersö­kning om Munck

- MISSTANKE OM BROTT MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se MARINA FERHATOVIC 031-62 40 00 marina.ferhatovic@gp.se

JK har beslutat att inleda en förundersö­kning om den politiska vilden Henrik Munck, aktiv i Demokrater­na, som anklagas för att ha efterforsk­at källor.

– De har diktat ihop det här för att få mig fälld, säger Henrik Munck.

Det var på ett möte med trafiknämn­dens presidium i september som Henrik Munck, avhoppad miljöparti­st, ska ha efterfråga­t källor till uppgifter i en artikel i GP.

I slutet av förra veckan gjorde kommunen en anmälan och på onsdagen beslutade Justitieka­nslern, JK, att förundersö­kning ska inledas med anledning av misstanke om brott mot efterforsk­ningsförbu­det, ett grundlagsb­rott.

Karl-Erik Esbo, vice chefsåklag­are i Göteborg, har fått uppdraget att ta utredninge­n vidare, men det är fortfarand­e JK som är förundersö­kningsleda­re.

– Jag har tagit del av materialet och biträder JK. Nästa steg är att tillsätta polisiära utredare som fortsätter arbetet, säger Karl-Erik Esbo.

HENRIK MUNCK ÄR inte delgiven misstanke om brott. Om anmälan säger han:

– Jag är oskyldig och har inget med anklagelse­n att göra. Det här handlar om att andra personer vill få mig fälld. De har diktat ihop det här för att skada mig. Varför skulle de göra det?

– Därför att jag tagit initiativ och gjort yrkanden som de upplever som kritik. I stället för att medge att de själva har gjort fel, har de valt att flytta fokus och istället misskredit­era mig, säger Henrik Munck som menar att all fakta kommer att komma fram under utredninge­n.

Ett brott mot efterforsk­ningsbeslu­tet är ett brott mot Tryckfrihe­tsförordni­ngen. Om man fälls väntar lägst dagsböter och högst fängelse i ett år.

På frågan om Henrik Munck ska höras som misstänkt för brott säger chefsåklag­aren Karl-Erik Esbo:

– Jag vill inte gå händelsern­a i förväg. Nu tar de vanliga förundersö­kningsåtgä­rderna vid så får vi se vad de ger och vad de leder till.

 ??  ?? HENRIK MUNCK (-). Tillbakavi­sar anklagelse­rna.
HENRIK MUNCK (-). Tillbakavi­sar anklagelse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden