Göteborgs-Posten

Nato-kolonner kan ge köer i helgtrafik­en

- MARINA FERHATOVIC 031-62 40 00 marina.ferhatovic@gp.se TT

Utländska militärtra­nsporter åkte under torsdagen genom Sverige för att delta i den största Nato-övningen i Norge sedan kalla kriget. Och transporte­rna fortsätter under helgen.

Övningen, som går under namnet Trident Juncture, börjar den 25 oktober och 40 000 soldater från 30 olika länder kommer att delta. Från Sverige skickas 2 200 soldater, officerare och sjömän.

DET INNEBÄR OCKSÅ att militära kolonner från Finland, Tyskland, Nederlände­rna, Danmark, Storbritan­nien, Frankrike och USA kommer att passera Sverige. De flesta kommer över Öresundsbr­on till Halmstad, och vidare på olika vägar till Skövde. Därifrån fortsätter färden via Kristineha­mn, Karlstad och Arvika.

Vid 7-tiden i går morse började 65 tunga militärfor­don köra från Halmstad. De följde E 6 till Varberg och tog därefter riksväg 41 till Borås för att fortsätta via Bottnaryd, Mullsjö och Skövde till Värmland.

– De kör med en hastighet något under den på trafikskyl­tarna, kanske 70 där de står 90 till exempel, säger Agne Gustafsson, stabschef på militärreg­ion Väst till TT.

NÅGON UTPRÄGLAD krypkörnin­g blir det däremot inte. Men kolonnerna, med tiotals fordon i varje, kan vara ”i vägen” ändå. Man får inte bryta en militärkol­onn genom att korsa den eller köra om ett fordon i taget. I praktiken innebär det att kolonner bara kan köras om där det finns flera filer.

Samma förbud gäller för övrigt för liknande procession­er som räddningst­jänst, begravning­sföljen eller dagisbarn med ledare, enligt trafikföro­rdningen.

– Vi har gått ut och informerat om detta. Biltrafike­n och även kollektivt­rafiken påverkas en del, säger Claes Hedberg, trafikleda­re på Trafikverk­et till GP.

I NORRA SVERIGE förekommer transporte­r från Umeå och Luleå mot Norge.

– Det sker militära körningar längs vägarna dagligen fram tills övningen börjar, men den större intensitet­en blir nu under fredagen och helgen, säger stabschef Agne Gustafsson.

Försvaret vill inte uppge vilket antal fordon som ska köra genom Sverige till övningen i Norge. Men det är många.

– Det är en av de största övningar som berört Sverige, säger Agne Gustafsson.

Informatio­n ges fortlöpand­e på Trafikverk­ets webbplats, och via Sveriges Radio.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? STOR MILITÄRÖVN­ING. Militärfor­don från Nato-länder kör på svenska vägar till Norge i kolonner som inte får brytas upp av annan trafik. På bilden en kolonn i närheten av Borås under torsdagen.
Bild: ADAM IHSE STOR MILITÄRÖVN­ING. Militärfor­don från Nato-länder kör på svenska vägar till Norge i kolonner som inte får brytas upp av annan trafik. På bilden en kolonn i närheten av Borås under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden