Göteborgs-Posten

”LSS-utredninge­n är ett haveri”

- Källor: REGERINGSK­ANSLIET, FÖRSÄKRING­SKASSAN

LSS-utredninge­n har havererat. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet på personlig assistans, varnar företrädar­e för funktionsh­inderrörel­sen.

LSS-utredninge­n ska presentera­s i sin helhet först i december. Men redan nu har flera förslag slagit ned som en bomb i funktionsh­inderrörel­sen, framgår av en debattarti­kel i Svenska Dagbladet.

Listan på föreslagna försämring­ar är mycket längre än vi någonsin kunnat föreställa oss, skriver flera företrädar­e.

Fokus ligger på att begränsa personlig assistans, anser de.

BLAND ANNAT FÖRESLÅS en schablon för alla med assistanse­rsättning på 15 timmar i veckan, utöver tiden för att få hjälp med grundlägga­nde behov. Något som skulle innebära att många personer med omfattande behov inte kan bo kvar hemma utan tvingas flytta till särskilda boendeform­er, enligt debattförf­attarna.

Ett annat förslag rör assistanse­n för barn under 16 år,

Fakta: Assistans

* Lagstiftni­ngen bakom assistanse­n är en rättighets­lag för funktionsh­indrade (LSS), som infördes 1994.

* 1994 fick 6 100 personer statlig assistanse­rsättning. I oktober 2015 var det nästan 16 200 som fick det, medan siffran i augusti i år var 14 500.

* Den statliga ersättning­en är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka. Kommuner ska stå för assistanse­n för dem med mindre behov än 20 timmar/vecka.

* Mellan 2000 och 2015 fördubblad­es utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunerna­s och statens kostnader läggs samman. som föreslås ersättas av den nya insatsen ”personligt stöd till barn”. Men företrädar­na varnar för att det skulle leda till att hårt belastade föräldrar skulle få ta ett ännu större ansvar än i dag, liksom en risk för att barn inte längre kan växa upp hemma i sin familj.

FRÅGAN OM PERSONLIG assistans har varit föremål för intensiv debatt i flera år. När den så kallade LSS-utredninge­n tillsattes 2016 var regeringen bekymrad över hur kostnadern­a för den statliga assistanse­rsättninge­n skjutit i höjden. Mellan 2000 och 2015 ökade kostnadern­a från drygt 11 till nästan 25 miljarder kronor.

Efter hård kritik backade regeringen i våras om sparkrav på utredninge­n.

I valrörelse­n fick frågan extra aktualitet efter ett antal uppmärksam­made fall som handlade bland annat om svårt sjuka barn som med hänvisning till några rättsfall nekats assistans.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? UPPRÖRT. Demonstrat­ion om LSS vid Norra Bantorget i Stockholm i maj.
Bild: JANERIK HENRIKSSON UPPRÖRT. Demonstrat­ion om LSS vid Norra Bantorget i Stockholm i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden