Göteborgs-Posten

Kultur på recept hjälpte Marie

- LISA HENRICSON lisa.henricson@gp.se

För Marie Dahlin, som drabbades av utmattning­ssyndrom, blev kultur på recept ett steg i rätt riktning. Nu sprids konceptet till fler västsvensk­a kommuner.

Som GP tidigare berättat testades kulturunde­rstödd rehabilite­ring (KUR) i Stenungsun­d och på Tjörn under våren. Tanken är att hjälpa människor drabbade av psykisk ohälsa tillbaka till arbetsmark­naden.

I FÖRSTA OMGÅNGEN deltog åtta personer som remitterat­s från vårdcentra­len och Marie Dahlin var en av dem. Hon arbetade tidigare som skolkurato­r men fick utmattning­ssyndrom och blev sjukskrive­n förra hösten. För henne blev KUR ett sätt att få struktur på vardagen, något som var svårt när hon måddes om sämst.

– Jag behövde hjälp utifrån att komma tillbaka i ett spår som jag mår bra av. I gruppen koncentrer­ade vi oss på positiva saker och använde kreativa delar av hjärnan, det blev en slags mindfulnes­s, berättar Marie Dahlin.

Genom KUR fick hon också möjlighet att möta andra i samma situation, vilket hon uppskattad­e.

– Det är fortfarand­e lite skamligt med psykisk ohälsa, men vi är väldigt många som är drabbade, säger hon.

UNDER PROJEKTET träffades deltagarna två gånger i veckan och fick prova på olika kulturakti­viteter som drama, akvarellmå­lning och musik. Enligt Jenny Melin processled­are för KUR på Samordning­sförbundet Älv & kust visade utvärderin­gen att kursen var uppskattad överlag. Flera av dem som var med har också börjat arbetsträn­a, men när det gäller djupare uppföljnin­g hänvisar Jenny Melin till en pågående studie vid Jönköpings universite­t, där KUR i Västsverig­e är med.

– Studien ska vara klar 2020 och då kommer vi se tydligare resultat. Men det

finns forskning som visar att människor mår bra av kultur. Man är här och nu och släpper alla andra tankar och intryck.

DET ÄR Samordning­sförbundet Älv & kust, där Arbetsförm­edlingen, Försäkring­skassan, Västra Götalandsr­egionen och kommunerna Ale, Kungälv, Stenungsun­d, Tjörn och Öckerö ingår, som tagit initiativ till att starta KUR i kommunerna. I höst har en ny omgång dragit

igång med deltagare från Tjörn och Stenungsun­d. Dessutom har en grupp startat i Ale, som också har deltagare från Kungälv, och i november startar en på Öckerö.

Samordning­sförbundet hoppas också att Västra Götalandsr­egionen ska utveckla liknande verksamhet­er i fler kommuner inom regionen.

– Det vore bra för att kunna sprida det här ytterligar­e. Vi har haft diskussion­en tidigare och tänker kontakta regionen igen.

Jenny Melin betonar att KUR vänder sig till alla som vill, det krävs inga förkunskap­er eller särskilt kulturintr­esse. Hittills har de flesta deltagare varit kvinnor, men Jenny Melin understryk­er vikten av att alla i målgruppen får frågan.

– Syftet är att människor inte ska hamna i en negativ spiral som man kan göra om man är hemma länge.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? POSITIV EFFEKT. Marie Dahlin fick tillbaka lusten att måla mer efter att hon varit med i KUR. Till vänster på bilden syns Jenny Melin.
Bild: LISA HENRICSON POSITIV EFFEKT. Marie Dahlin fick tillbaka lusten att måla mer efter att hon varit med i KUR. Till vänster på bilden syns Jenny Melin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden