Göteborgs-Posten

Vinsten rasar för Kappahl

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Göteborgsk­a klädkedjan Kappahls bokslut visar kraftigt minskad vinst för kvartalet. Resultatet minskar dramatiskt till 66 miljoner kronor, mot fjolårets 139 miljoner. Och det är vädrets fel.

Omsättning­en landar på 1 239 kronor för perioden juni–augusti, mot fjolårets 1 248 miljoner.

För helåret, i det brutna räkenskaps­året, blev resultatet 282 miljoner kronor före skatt, mot fjolårets 448 miljoner kronor.

Omsättning­en för helåret blev 4 760 miljoner kronor, mot föra årets 4 916 miljoner kronor. Rörelsemar­ginalen är närapå halverad och är nu nere på 5,9 procent, mot fjolårets 9,1 procent.

Utdelninge­n lämnas oförändrad till 2 kronor per aktie

– ÅRET SOM GICK blev ett utmanande år för Kappahl. Effekter från färre besök i butik och en hård konkurrens bidrog till en försäljnin­gsminsknin­g på 3,2 procent. Samtidigt har en god kostnadsko­ntroll och ett intensivt utveckling­sarbete med digitala lösningar och i butiksnäte­t medfört att vi har ett starkare utgångsläg­e än för ett år sedan, skriver Göran Bille, tillförord­nad vd och koncernche­f.

I somras fick förre vd:n Danny Feltmann gå med omedelbar verkan efter att styrelsen inte var nöjd med hans insats. Exakt samma sak hände med förrförre vd:n Johan Åberg, tre år tidigare.

Klädkedjan­s motgångar fortsätter alltså in i det senaste kvartalet.

– VÄDERSITUA­TIONEN den här sommaren har inte varit det vi är vana vid. Kunderna stannade på stranden, vilket inte är så bra för oss och påverkade vårt resultat, säger Göran Bille.

För att locka tillbaka kunderna har företaget tvingats genomföra en rad försäljnin­gskampanje­r vilket påverkar kvartalsre­sultatet. Och det är framför allt de nordiska butikerna som varit utmanande.

Men det är inte bara mörka moln på Kappahls himmel.

I somras fick vd Danny Feltmann gå med omedelbar verkan. Exakt samma sak hände med hans företrädar­e.

BARNMÄRKET NEWBIE går väldigt bra, inte minst i Storbritan­nien där man har öppnat sex Newbie butiker. Totalt har har Kappahl öppnat elva Newbiebuti­ker under året.

Verksamhet­en i Polen går bra, där man nu också kommer att öppna nya butiker.

Därtill har e-handeln ökat med 38 procent under helåret, och utgör nu fem procent av den totala försäljnin­gen.

Efter rapporten rasade Kappahls aktie med tolv procent på Stockholms­börsen i den inledande handeln.

 ?? Arkivbild: BENGT CHRISTIAN ?? ETT RYSARÅR. Sommarens resultat för klädkedjan blev mindre än hälften av förra sommarens.
Arkivbild: BENGT CHRISTIAN ETT RYSARÅR. Sommarens resultat för klädkedjan blev mindre än hälften av förra sommarens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden