Göteborgs-Posten

Räkna med höjd ränta nästa år

Hushållens skuldbörda oroar vice riksbanksc­hefen

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Konjunktur­en är god och hjulen snurrar snabbt i Sverige. Inflatione­n ligger nu runt två procent och det är dags att höja reporäntan, tycker vice riksbanksc­hefen Henry Ohlsson. Men ett av de större orosmolnen är att invånarna i storstäder­na dragit på sig stora skulder.

I år fyller världens äldsta centralban­k, Riksbanken, 350 år och det firar den med att åka ut i landet och berätta om sin historia och bjuda på prinsesstå­rta.

Det föll på vice riksbanksc­hefen Henry Ohlsson att åka till Göteborg, och då passade han på att besöka Västsvensk­a handelskam­maren.

DET VAR FULLKNÔKAT och alla hängde vid Henrys läppar, i hopp om att han skulle yppa någon Riksbanksh­emlighet. Han log och knep ihop, förstås.

Däremot är det ingen hemlighet att Henry Ohlsson tycker att det är dags att höja reporäntan. Därmed har han fått epitetet hök av medier, men han blev ändå nedröstad av de andra fem vid senaste penningpol­itiska mötet.

MEN I VINTER får svenskarna nog räkna med att räntan kommer att höjas, för inflatione­n har nu legat runt två procent under ett tag.

– Det finns en förväntan om en höjning av reporäntan antingen i december eller februari nästa år. Och det kan bli en halv procentenh­et per år under de kommande åren, säger Henry Ohlsson.

I början på 2015 sänktes reporäntan för första gången sedan 1668 till ett tal som var under noll. Därefter har den sänkts i tre omgångar till minus en halv procent, där den legat de senaste åren.

SAMTIDIGT SER MAN att konjunktur­en kommer att försvagas nästa år.

– Vår bedömning är att det kanske kommer att mattas av något, men vi kommer ändå att ha en tillväxt på två procent i Sverige under de kommande åren och i historisk jämförelse är det höga tal, säger Henry Ohlsson.

Det finns mycket som går Sveriges väg just nu, konstatera­r han. Arbetslösh­eten ligger på runt sex procent,

och ser man till de starka grupperna som väletabler­ade medlemmar i arbetslösh­etskassor och födda i Sverige är det i princip full sysselsätt­ning i dag.

– De som har problem på arbetsmark­naden i dag är de som tillhör någon av de utsatta grupperna; de som har ett funktionsh­inder, dålig skolutbild­ning, födda utanför Europa. Där ser vi högre arbetslösh­etstal.

– JAG TROR INTE att man kan använda allmän efterfråge­politik för att lösa arbetslösh­etsproblem­en för de här grupperna. Det handlar mer om att det behövs en riktad arbetsmark­nadspoliti­k, säger Henry Ohlsson.

Men sådana saker ligger bortom Riksbanken­s uppdrag. Det är politikens.

Hur påverkas då Sveriges ekonomi av det osäkra politiska läget?

– Riksbanken har tilldelats ett antal uppgifter, och de finns där oavsett om vi har en regering i Sverige eller inte. De uppgiftern­a kvarstår ju, och vi tuffar på och Sverige fungerar. Det är ju därför vi bygger den här typen av institutio­ner för att skapa stabilitet i vårt samhälle.

DÄREMOT ÄR HAN mer oroad över svenskarna­s skulder. När ett land har en expansiv penningpol­itik med låga räntor och det är enkelt att låna och köpa tillgångar – då drivs tillgångsp­riset upp.

– Det kan gälla aktier och bostäder. Om man ska hitta ett bekymmer i svensk ekonomi just nu så skulle jag säga att det är den snabbt ökande skuldsättn­ingen, som kan utgöra ett problem i en eventuell kommande krissituat­ion, säger Henry Ohlsson.

Hushållens skuldsättn­ing är högst i de tre storstadso­mrådena, och den genomsnitt­liga skuldkvote­n har dragit iväg mellan 2010 och 2017.

I GÖTEBORGSR­EGIONEN toppar Kungsbacka med en genomsnitt­lig skuldkvot på 439 procent, följt av Öckerö med 436 procent och därefter Göteborg på 420 procent.

– Bland dem som har lån så skulden i genomsnitt fyra gånger deras disponibla årsinkomst. Det är rätt så höga tal. Och då är man känslig för oväntade händelser som arbetslösh­et, skilsmässa eller att räntorna går upp, säger Henry Ohlsson.

OVÄNTADE HÄNDELSER som klimathot som kan påverka ekonomin har också letat sig in på Riksbanken­s agenda.

– I den senaste penningpol­itiska rapporten har vi en fördjupnin­gsruta där vi pratar om sommarens bränder och sådana saker. De här frågorna börjar komma upp inom centralban­ksvärlden både nationellt och internatio­nellt, säger Henry Ohlsson.

 ??  ?? MINUSRÄNTA­N PÅ VÄG BORT. ”Det kan bli en halv procentenh­et (i höjning av reporäntan) per år under de kommande åren”, säger
MINUSRÄNTA­N PÅ VÄG BORT. ”Det kan bli en halv procentenh­et (i höjning av reporäntan) per år under de kommande åren”, säger
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? vice riksbanksc­hefen Henry Ohlsson.
Bild: THOMAS JOHANSSON vice riksbanksc­hefen Henry Ohlsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden