Göteborgs-Posten

Artificiel­l intelligen­s i Volvobilar

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

Nästa generation Volvobilar får kraftiga datorer där mjukvaran har artificiel­l intelligen­s. Det står klart sedan Volvo tecknat avtal med amerikansk­a Nvidia. Samtidigt går Veoneer och Zenuity ut med en ny ”superdator” för autonoma bilar som de utvecklat med det amerikansk­a företaget.

Digitalise­ringen av bilar har pågått i flera år men har accelerera­t kraftigt i och med att fordonen blir allt mer uppkopplad­e, utrustas med fler sensorer och mjukvara för självköran­de teknik och får allt mer avancerade infotainme­ntsystem.

På onsdagen presentera­de Volvo Cars respektive Veoneer – avknoppnin­gen från Autoliv som utvecklar elektronik och aktiv säkerhet – varsin nyhet som båda bygger på samarbeten med det betydande elektronik­företaget Nvidia i Kalifornie­n..

VOLVO CARS OCH NVIDIA har nu tecknat ett avtal för att utveckla en avancerad dator för nästa generation Volvo-bilar, där artificiel­l intelligen­s (AI) blir en viktig egenskap.

– En framgångsr­ik lansering av självköran­de fordon kommer att kräva en enorm datakraft och även ständiga framsteg i utveckling­en av artificiel­l intelligen­s, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

– Vårt avtal med Nvidia är en viktig del av det pusslet och hjälper oss att säkert introducer­a helt självköran­de bilar från Volvo till våra kunder.

Den kraftfulla datorn kommer att introducer­as till nästa generation bilar som byggs på Volvos SPAplattfo­rm, SPA 2, fordonen i 60- och 90-serien.

– Den första bilen blir nästa generation­s XC90 som kommer 2021, säger Stefan Elfström, presstales­person på Volvo Cars.

Datorn kommer att användas till bilens alla system som till exempel förarstöd, självköran­de system och energistyr­system. Nästa generation­s bilar kommer på ett helt annat sätt än idag att kunna uppdateras via nätet.

SAMTIDIGT LANSERADEs­venska Veoneer en ny dator, kallad Zeus, som man utvecklat med Nvidia och där göteborgsk­a Zenuity står för mjukvara för självköran­de teknik. Enligt Veoneer handlar

Först med den nya datorn blir nästa generation XC90, som kommer 2021

det om en superdator som gör det möjligt för fordon att nå nivå fyra av autonom körning – nivån alldeles under helt förarlösa fordon.

– Det är den mest kraftfulla datorplatt­form som designats för en bil. Den är otroligt mycket mer kraftfull än en vanlig pc man har hemma, säger Thomas Jönsson på Veoneer.

Även Veoneer uppger att man kommer att implemente­ra tekniken i bilar 2021. På frågan om kopplingen till Volvo Cars – Zenuity ägs till hälften av Volvo Cars och Veoneer – säger Thomas Jönsson:

– Vi har ingen kund till Zeus vi kan gå ut med idag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden