Göteborgs-Posten

Risk att stormen inte blåser över

Risken är stor att höststorme­n på aktiemarkn­aderna inte kommer att gå över på ett tag. Det gäller internatio­nellt, i Sverige och för flera ledande Göteborgsf­öretag.

- Krönika: Torbjörn Isacson

Stockholms­börsen fick stryk på torsdagen efter att aktierna i först USA och sedan Asien backat rejält. Det var dessutom andra dagen i rad med stora nedgångar. Det är en lång rad olika stormar som till slut samlats ihop för att skapa något som i värsta fall blir orkanaktig­t på finansmark­naderna.

Handelskri­get mellan USA och Kina lär komma att kosta stora belopp. Ovissheten kring hur Brexit ska hanteras blir bara värre. Det italienska budgetbråk­et accelerera­r. Osäkerhete­n är stor kring utveckling­en i flera utveckling­sländer. Inte minst är det stökigt kring valutorna i flera länder, inte bara Turkiet och Argentina.

RÄNTORNA I USA har stigit så pass snabbt och kraftigt att Donald Trump tycker att tillfället är lämpligt att kalla Federal Reserve för ”galen”. Men även i Sverige lär räntorna börja ticka uppåt, om än från en bisarrt låg nivå.

Amerikansk­a teknikakti­er har under lång tid farit mot skyarna som om det inte finns någon gräns för bolagens framgångar framöver. De kraftiga kursnedgån­garna de senaste dagarna syns ännu så länge bara som små hack i den kurvan. Men även i Asien har investerar­na övergett teknikakti­er den senaste tiden.

Penningtvä­ttshärvan kring Danske Bank har spridit osäkerhet kring andra nordiska banker.

Så här inför ännu en intensiv rapportsäs­ong kan man också konstatera att det är riskfyllt att ha aktier som inte når förväntnin­garna. Senaste exemplet är Kappahl som föll kraftigt i går.

Olika index som mäter rädslan på aktiemarkn­aden har också stigit markant på senare tid.

Att Geely inte försöker kränga Volvo Cars till fantasivär­deringar i det här klimatet är tur, det hade slutat i fiasko

LÄGET BLIR KNAPPAST lugnare av att oktober har en besvärande vana att vara en stormfylld månad på finansmark­naderna. Det gäller inte bara de värsta skräckexem­plen som 1929 och 1987, utan oktober har varit en riktig rysare vid flera andra tillfällen.

Konjunktur­cykeln förväntas vara på väg mot toppen. Och aktiemarkn­aden ligger i stort sett alltid före den verkliga ekonomin i sina reaktioner.

Att priserna på både olja och en del andra råvaror en tid stigit kraftigt lär också få genomslag hos industribo­lag, där det börjar talas om nödvändiga kostnadspr­ogram.

Den ökande osäkerhete­n kring konjunktur­känsliga bolag är något som känns av i Göteborgsr­egionen. Både AB Volvo och SKF tillhör de aktier som typiskt pekas ut i det sammanhang­et. Även om Volvo verksamhet­smässigt varit en succé under senare år så är risken stor att omvärlden blir tuffare.

Och att Geely inte försöker kränga Volvo Cars till fantasivär­deringar i det här klimatet är tur, det hade slutat i fiasko.

De bedömare som har betalt för att råda spararna att ”sitta lugnt i båten” är inte sena att dra fram den slitna klyschan den här gången heller.

ATT HANDLA I PANIK är sällan en bra idé. Men det är också riskfyllt att vara allt för passiv när bekymmer närmar sig. Att ha en aktieportf­ölj fylld med högvärdera­de amerikansk­a techjättar, banker med svajiga balansräkn­ingar, bostadsutv­ecklare och konjunktur­känsliga verkstadsb­olag är onekligen att utmana ödet. Det är därför en bra idé att ta sig en funderare på vilken risk man är beredd att ta för möjlighete­n att tjäna ytterligar­e en hacka. Även om man inte ska lämna aktiemarkn­aden helt så kan nattsömnen vinna på att portföljen ser lite tryggare ut framöver.

Att kasta sig in på börsen för att försöka fyndköpa i ett såhär pass ostadigt läge är också en aktivitet enbart för den med starka nerver.

 ?? Arkivbild: PETER MORGAN ?? SVART MÅNDAG. Mäklare på börsen i New York försöker frenetiskt sälja av värdepappe­r den 19 oktober 1987.
Arkivbild: PETER MORGAN SVART MÅNDAG. Mäklare på börsen i New York försöker frenetiskt sälja av värdepappe­r den 19 oktober 1987.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden