Göteborgs-Posten

Fakta: Två danska politiker om SD:s roll i svensk politik

- HANNA RYDƒN

PETER SKAARUP, gruppordfö­rande i Folketinge­t för högerpopul­istiska

Dansk Folkeparti och som har varit med i partiet sedan starten 1995: Borde svenska regeringen samarbeta med SD?

– Får ett parti 17 procent av rösterna är det överraskan­de att de inte tas seriöst. Det är inte nödvändigt att ha med dem i en regering, men man borde samarbeta eller i alla fall prata med dem. Vi kan inte riktigt förstå det här i Danmark. Vi tycker inte att det är demokratis­kt. Man kan inte bortse från väljarna. Det var över en miljon svenskar som röstade på SD. Men det är klart, vi har haft andra möjlighete­r att skapa vår politik än SD. De har en annan bakgrund och därför större utmaningar.

Vad ser du för konsekvens­er om man fortsätter att utesluta SD?

– Det är olyckligt för Sverige, eftersom många svenskar inte känner sig hemma i sitt land. Om du känner dig som en del av något så vill du skydda det, men om du inte gör det så faller saker samman. Och jag tror att om man fortsätter att hålla SD ute så blir de bara ännu starkare. I Danmark har vi varit med och genomfört en hårdare flyktingpo­litik och det har varit den borgerliga regeringen­s bästa kort. Vi har hjälpt dem. Vår flyktingpo­litik liknar den som Sverigedem­okraterna och Fremskritt­spartiet i Norge har. Vi vill värna om de skandinavi­ska värderinga­rna.

JENS ROHDE, EU-parlamenta­riker för vänsterlib­erala Radikale Venstre (R). Han var under många år med i liberala Venstre men lämnade partiet 2015 på grund av ”högervridn­ingen”.

Borde svenska regeringen samarbeta med SD?

–Jag tycker att det är en dålig idé och jag är nog den enda danska politikern som tänker så. Jag har inget emot att regeringen förhandlar med flera andra partier, även med partier som Dansk Folkeparti och Sverigedem­okraterna. Men man får inte göra sig beroende av partier som lever på rädsla och som skapar billiga stereotype­r av vissa folkgruppe­r. Det gjorde vi i Venstre 2001. Jag var naiv då och trodde att bara vi institutio­naliserar DF så kommer vi att förstöra deras framgång. Och när de väl får mer ansvar kommer de att anpassa sina synpunkter. Det gick i motsatt riktning. Alla andra partier har rört sig i deras riktning. Vi i Radikale Venstre tror inte på att stänga ute DF från det parlamenta­riska arbetat, men vi vill ha en politik som inte gör oss beroende av dem.

Vad ser du för konsekvens­er om man börjar samarbeta med SD?

– Vi kan ju se vad som har hänt i dansk politik. Högervridn­ingen har blivit så starkt att det som väldigt få personer ville skulle hända för tio år sedan har nu blivit mainstream. Och kraven stoppar aldrig. Om vi exempelvis säger att SD har fem punkter som de vill att Ulf Kristersso­n får igenom och Kristersso­n möter dem i fyra av dem, då kan du vara helt säker på att SD har fem nya krav nästa dag. Har man legitimera­t ett parti och gjort sig beroende av dem så kommer det att förändra ens parti ganska drastiskt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden