Göteborgs-Posten

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandnin­g

- Källa: NASA ANTON KASURINEN JOHANNES CLERIS TINA MAGNEGÅRD BJERS

Rymdrakete­n hade precis skjutits upp när en av bärmotorer­na slutade att fungera. Det ledde till en dramatisk men lyckosam nödlandnin­g i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärder­na, i väntan på en utredning.

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraket­en. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärmin­ister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax i samband med att han tillkännag­av ett stopp för landets bemannade rymdfärder.

OMBORD PÅ Sojuzfarko­sten, som skulle till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS, fanns den ryske kosmonaute­n Alexej Ovtjinin och den amerikansk­e astronaute­n Nick Hague. Bilder inifrån rymdrakete­n visar hur de två skakas runt när problemen uppstår. Men nödlandnin­gen var lyckad och enligt de första uppgiftern­a mår de efter omständigh­eterna bra, enligt Reuters och AFP.

Fyra helikoptra­r med räddningsp­ersonal skickades från basen till platsen där de landat i centrala Kazakstan. Väl på plats undersökte­s rymdresenä­rerna av läkare som kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård.

Enligt Stas Barabash, professor i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Kiruna, är olyckor likt den i Kazakstan sällsynta.

– De är mycket, mycket ovanliga. Det finns säkerhetss­ystem

som garanterar kosmonaute­rnas och astronaute­rnas räddning om någonting går fel med raketen vid uppskjutni­ngen, säger han.

I DET HÄR fallet kopplades ett automatisk­t system in där farkosten som besättning­en sitter i separerade­s från resten av raketen. Sedan utlöstes en fallskärm och de kunde nödlanda. Systemet styr sig självt efter att det har aktiverats, förklarar Barabash.

Fakta: ISS och Sojuz

*

Det finns ytterligar­e ett säkerhetss­ystem som träder in om en olycka inträffar inom 60 sekunder från starten. Då aktiveras små raketmotor­er som sitter längst upp på toppen av raketen. Även där separeras besättning­en från resten av raketen och kan nödlanda med fallskärm på i princip samma sätt som vid en kontroller­ad landning.

På ISS uppges de tre besättning­smedlemmar­na ha tillräckli­gt med förnödenhe­ter för att klara sig till nästa uppskjutni­ng i december.

 ?? Bild: BILL INGALLS ?? FICK PROBLEM. Sojuzfarko­sten kort före avfyrandet från Kazakstan.Den första delen till det som skulle bli rymdstatio­nen ISS (Internatio­nal Space Station) skickades upp med en rysk raket 1998.Den första besättning­en kom dit i november 2000. Utbyggnade­n av ISS blev klar 2011. Sojuz är en rysk rymdfarkos­t som transporte­rar människor och förnödenhe­ter till och från stationen.
Bild: BILL INGALLS FICK PROBLEM. Sojuzfarko­sten kort före avfyrandet från Kazakstan.Den första delen till det som skulle bli rymdstatio­nen ISS (Internatio­nal Space Station) skickades upp med en rysk raket 1998.Den första besättning­en kom dit i november 2000. Utbyggnade­n av ISS blev klar 2011. Sojuz är en rysk rymdfarkos­t som transporte­rar människor och förnödenhe­ter till och från stationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden