Göteborgs-Posten

Stor förödelse efter stormen

-

Michael har lugnat ner sig från orkan till tropisk storm, men kostar människoli­v även i USA. Två personer har omkommit och förödelsen är stor efter stormen som är den kraftigast­e som drabbat USA sedan 1969.

Efter att tidigare ha dödat minst ett tiotal personer i Centralame­rika bekräftade­s det första dödsfallet i orkanen i Nordamerik­a, närmare bestämt norra Florida. En man omkom när ett träd blåste ner över ett hus. Senare skedde nästa dödsfall när Michael passerade Georgia. Ett barn dödades när bråte föll över ett hus i Seminole County i delstaten, rapportera­r CNN.

NÄR OVÄDRET NÅDDE USA, i gränstrakt­erna Alabama-FloridaGeo­rgia, var Michael ett tag uppe i styrka fyra på den femgradiga orkanskala­n. AFP rapportera­r att Michael därmed var det ett av de värsta ovädren i USA sedan 1969. Enda gången som lika höga vindhastig­heter uppmätts i USA var vid stormar 1969 och 1935.

INVÅNARNA I DEN lilla staden Panama City i norra Florida fick uppleva orkanens fulla kraft. Vid 19-tiden svensk tid drog Michael in med kraftiga vindar, störtflode­r och häftiga skyfall, för att sedan fortsätta norrut. En lokal politiker säger till CNN att ”det ser ut som att det smällt en bomb i varje kvarter” i staden.

Vindarna var så starka att ett godståg spårade ur och blåstes av spåret.

– Det var förmodlige­n en av de mest imponerand­e uppvisning­arna av vindstyrko­r som jag någonsin sett efter en orkan, säger fotografen Mike Theiss till CNN.

Stora evakuering­ar hade genomförts, så rapportern­a från många håll är ännu knapphändi­ga om hur utbredda de materiella skadorna är.

I FÖRSVAGAT SKICK fortsatte Michael i går in över South och North Carolina – som knappt hunnit städa upp efter orkanen Florence nyligen.

När den sedan kommer ut över Atlanten igen kan Michael åter stärkas, bedömer USA:s orkancente­r NHC. Men bara tillfällig­t. Väl framme vid de brittiska öarna i nästa vecka kommer det att vara en skugga av sitt forna monstruösa jag.

 ?? Bild: GERALD HERBERT ?? STORMENS SPÅR. Förödelse efter orkanen Michael i Panama City, Florida.
Bild: GERALD HERBERT STORMENS SPÅR. Förödelse efter orkanen Michael i Panama City, Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden