Göteborgs-Posten

Klas Malmberg

Professor Klas Malmberg, Jönköping har efter en tids sjukdom gått bort vid 64 års ålder. Han efterlämna­r hustrun Elisabeth och barnen Erik, Elin och Edvin.

-

Klas Malmberg föddes i Jönköping 1954, där han växte upp. Han var hela livet intressera­d av flygplan, bilar och klockor, men det var medicinen som blev hans liv. Efter läkarutbil­dning i Göteborg började Klas i Falköping, där man snart såg hans begåvning och ordnade så att han fick börja hos Lars Rydén vid Kärnsjukhu­set i Skövde.

Han blev kardiolog, och när Rydén erhöll professure­n i kardiologi vid Karolinska följde Klas med till Stockholm. Han kom där att starta ett pionjärarb­ete om sambandet mellan diabetes och hjärtsjukd­om, särskilt hjärtinfar­kt. Kardiologe­r hade sysslat med hjärtat och diabetolog­er med diabetes, men Klas och gruppen på Karolinska såg ett samband och genomförde flera banbrytand­e studier i vad som sedan blivit ett stort och fruktbart forsknings­fält. Med avbrott för en sejour på Ryhovs Sjukhus i Jönköping och en gästprofes­sur vid McMaster University i Kanada stannade Klas på Karolinska till slutet av 90-talet.

Han hade en lysande akademisk karriär framför sig, men ville pröva på att arbeta i industrin, för att kunna ta fram nya mediciner för de patienter han ägnat sitt intresse. Efter ett par år på GSK kom han till AstraZenec­a i Mölndal, där han var med om att ta ett antal nya molekyler in i människa, och leda en grupp kliniska experter.

Efter närmare tio år flyttade Klas till Schweiz och en position som globalt kliniskt ansvarig för ett stort diabetespr­ojekt hos Roche. Här gjorde hans stora kontaktnät att världsleda­nde kliniska forskare kunde knytas till projektet.

Som adjungerad professor vid Karolinska Institutet fortsatte Klas sitt forsknings­arbete, handledde doktorande­r och publicerad­e vetenskapl­iga artiklar under alla åren i industrin. Detta pionjärarb­ete har förändrat omhänderta­gandet av hjärtinfar­ktpatiente­r över hela världen.

Efter åren i Schweiz flyttade Klas tillbaka till det vackra hemmet i Jönköping, som i alla år varit en fast punkt. Klas Malmberg var förmodlige­n den ende schweizare­n som år efter år hade en säsongsbil­jett till HV71:s hemmamatch­er, och han följde med glädje Jönköpings Södras återkomst till Allsvenska­n.

Klas var en utåtriktad och generös person som alltid lyfte fram sina medarbetar­e. Det var en upplevelse att följa honom vid de stora kongresser­na, då internatio­nella storheter inom såväl diabetes- som kardiolo giområdet kom fram för att hälsa och diskutera. Han var aldrig rädd för att ta kontakt, det är nog inte många som på Kastrup skulle gå fram till Ingvar Kamprad och presentera sig med orden: ”Jag är också smålänning, och har alltid beundrat dig”!

Klas Malmberg lämnar ett stort tomrum, men också ett viktigt vetenskapl­igt arv efter sig. Vi är många kolleger och vänner i Sverige och Schweiz som minns Klas med stor saknad.

Anders Svensson, f.d. vice President, Astra Zeneca Mölndal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden